latinica  ћирилица
21/07/2019 |  19:17 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Приштински покушај балансирања ратним злочинима – Србина ухапсили због наводне оптужнице

Послије јучерашњег обраћања предсједника Србије поводом оставке Рамуша Харадинаја одмах је услиједила хајка на Србе - једно лице ухапшено је на граничном прелазу Јариње, због наводних ратних злочина.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић наводи да је намјера Приштине да се због позива вођама ОВК у Хаг направи својеврсна контратежа, зарад смиривања сопствене јавности.

Активирање тајних спискова и лажних оптужница Приштине и јучерашње хапшење на прелазу Јариње, Горана Станишића, расељеног лица са Космета који живи у Младеновцу, за наводне ратне злочине, још један је у низу примјера застрашивања, стварање слике о Србима као злочинцима и довршетка етничког чишћења Косова од Срба, оцјењује Канцеларија за Косово и Метохију.

- Најчешће се испостави да су то оптужнице које су засноване на лажним изјавама свједока и да је у питању само малтретирање српског народа, покушај да се он потпуно истјера са КиМ и спријечи његов повратак. Што се тиче тих оптужница оне су претежно базиране на неких Албанаца који који су углавном отели имовину Србима, па да би то сачували, да не би морали да врате ту имовину оптуже Србе за измишљене ратне злочине. Онда се то све процесуира и на крају се углавном Срби ослободе - рекао је Милован Дрецун
предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије.

Застрашивања Срба биће настављена јер Приштина жели да избалансира рад Специјалног суда у Хагу, а послије оставке Харадинаја таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине неће бити на дневном реду све до избора нове приштинске владе, оцјењују познаваоци прилика .

- Не очекујем укидање такси до формирања нове владе, а уколико на било који начин или покрет Самоопредјељење или политичка партија Алијанса за будућност Косова садашњег премијера Харадинаја буде у власти, мислим да је нереално очекивати да ће доћи до укидања или суспензија такси - навео је Драган Ђукановић политички аналитичар.

Косово највјероватније очекују ванредни избори у септембру, што би могло да доведе и до прекомпоновања тамошње политичке сцене. Пошто ће Београд ,у наредном периоду, трпити још веће притиске да призна независност Косова, било би важно што прије наставити дијалог са Приштином, оцјењују аналитичари.