latinica  ћирилица
21/07/2019 |  20:46 ⇒ 22/07/2019 | 14:03 | Аутор: dnevni avaz

Хрватска нуклеарни отпад шаље на границу с БиХ?

Хрватска је донијела одлуку да иде у градњу свог одлагалишта на Трговској гори у Сисачко-мославачкој жупанији, близу границе с БиХ, открио је данас хрватски Експрес.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Овај медиј наводи да ће хрватски министар енергетике и заштите околине Томислав Ћорић и словенска министрица инфраструктуре Аленка Братушек у септембру у Љубљани коначно објавити одлуку хрватске и словенске стране о томе хоће ли ниско и средњорадиоактивни нуклеарни отпад из електране Кршко збрињавати у једном, заједничком складишту, које Словенци у посљедњих неколико година планирају у Врбини поред Кршког, или ће се свако побринути за своју половицу, код куће.

Хрватска је, како сазнаје хрватски Експрес, донијела одлуку да иде у градњу свог одлагалишта на Трговској гори у Сисачко-мославачкој жупанији, близу границе с БиХ.

Иако за припрему и градњу одлагалишта има још само четири године, за сада није направљена чак ни студија утицаја на околину, па је потпуно нејасно како планирају у тако кратком року припремити преузимање нуклеарног отпада.