latinica  ћирилица
22/07/2019 |  08:12 ⇒ 13:19 | Аутор: Глас Српске

Тегелтија: Устав не допушта мијешање у рад правосуђа

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија поручио је да су подјела власти и независност правосуђа уткани у правни систем БиХ кроз Устав, законе и демократске принципе правне државе и да постојећи закон не допушта никакав парламентарни надзор над правосуђем.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Реагујући на поруке ОЕБС-а и Амбасаде САД у БиХ, који су критиковали закључке ВСТС-а са посљедње сједнице, Тегелтија за Глас Српске каже да је и чланом 5. Закона о парламентарном надзору БиХ прописано да се он спроводи на начелима уставности, законитости и демократичности, те да се не смије одступити од начела подјеле власти и независног правосуђа.

- Постојећи закон у погледу ефикасности, интегритета, именовања и свега што чини суштину правосудног система не допушта никакав парламентарни надзор. Правосуђе је независан стуб власти и истражна комисија Парламента БиХ представља грубо нарушавање принципа независног правосуђа и тродиобну подјелу власти. Због тога ниједан члан ВСТС-а, нити судија и тужилац неће ни на који начин учествовати у раду те истражне комисије - рекао је Тегелтија.

Подсјећамо, ВСТС је 18. јула донио закључке и реаговао на одлуке Представничког дома Парламента БиХ којима се траже оставке чланова ВСТС-а. У закључцима ВСТС-а је наведено да одлуке Парламента ни на који начин не обавезују чланове тог тијела, те да је ријеч о "грубом мијешању и недопуштеном притиску законодавне власти на рад правосуђа".

Истога дана када је ВСТС донио поменуте закључке реаговали су и Амбасада САД и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон.

- ВСТС показује недостатак разумијевања улоге и значаја парламентарног надзора. Здраве демократије требају провјеру и равнотежу. Не ради се само о праву Парламента, него о обавези да судство буде одговорно грађанима БиХ - наведено је на "Твитер" профилу Амбасаде САД.

Бертон је навео да су транспарентност и интегритет основни предуслови за повјерење јавности у све институције, укључујући правосуђе.

- Битно је нагласити да Парламент има улогу у обезбјеђењу одговорности јавних институција пред грађанима. Закључци ВСТС-а од 18. јула у потпуности негирају ову функцију Парламента БиХ - навео је Бертон.