latinica  ћирилица
22/07/2019 |  18:06 ⇒ 23/07/2019 | 07:49 | Аутор: РТРС

Одлука о складиштењу нуклеарног отпада у августу или септембру

Хрватска још није донијела званичну одлуку о одлагању радиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори, на граници са БиХ, потврђено је нашој телевизији у ресорним министарствима Хрватске и Републике Српске. Намеће се питање због чега су поједини хрватски медији објавили да је Хрватска већ донијела ову одлуку и то одмах након посебне сједнице Парламента Српске, на којој је затражено да се ово питање између двије земље ријеши.

Хрватска и Словенија, као власници Нуклеарне електране Кршко, треба да одлуче да ли ће нуклеарни отпад одлагати на заједничкој локацији Врбини поред Кршког или ће се свако побринути за свој дио. У овом другом случају, могућа локација у Хрватској је Трговска гора.

Из Министарства околине и енергетике Хрватске, РТРС-у је саопштено да ће, у складу са закључцима надлежне комисије, Координациони одбор обавијестити хрватску и словеначку делегацију о томе јесу ли пронашли могуће рјешење.

- Идући састанак Координационог одбора планиран је у августу 2019. године, а одржавање сједнице комисије коју ће организовати словеначка страна планирано је у септембру 2019. године. О свим даљим активностима јавност ће бити правовремено информисана - ово је одговор Министарства на незваничне и непровјерене информације о намјери Хрватске да одлаже отпад на Трговској гори, које су објавили поједини медији.

За челне људе Новог Града, који од Трговске горе, одваја само ријека Уна, објављене информације тест су јавности.

- Ова информација није пала с Марса. Мислим да је ово пробни балон. Испитивање јавности, не толико у Хрватској - сматра Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Био тест или не, информација изазива забринутост грађана Новог Града, који се оштро противе могућим намјерама Хрватске.

Грађани кажу да није поштено то што Хрватска ради. А није поштено ни да, и поред бројних ургенција ресорног министаства Републике Српске, Хрватска упорно игнорише ставове институција у Српској и БиХ. Из овог министарства упозоравају да би Хрватска могла да искористи и то што девет мјесеци након избора није формиран Савјет министара. Најављују да ће Влада Српске у августу донијети одлуку о одлуку о проглашењу Парка природе "Уна".

- Ми смо учинили све што смо могли у овом тренутку. И даље предано радимо, а за разлику од претходног периода имамо подршку и помоћ српског члана Предсједништва. Савјет министара, ни док је био у пуном мандату, а поготово сад када је у техничком, није нам пружао подршку, нити се на озбиљан начин бавио овим стратешким питањем - рекли су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

У техничком мандату је и министар Мирко Шаровић, који је одмах након што су се у хрватским медијима појавиле информације да је донесена званична одлука о одлагању отпаса, као предсједник СДС-а изјавио да не преостаје ништа друго већ да се то, као и питање Пељешког моста, поново нађу на дневном реду Предсједништва БиХ.

- Потпуно је јасно, након објелодањивања ових намјера, да је било суштински погрешно, исхитрено и збуњујуће то што је српски члан Предсједништва БиХ покренуо витални ентитетски интерес у Народној скупштини Српске, констатујући да су закључци Предсједништва о Пељешком мосту, којим се Хрватска позива да обустави градњу док не буду ријешена и друга отворена питања са овом земљом, деструктивни су по интересе Српске - рекао је Шаровић.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић упозорава Шаровића да није ријеч о исхитреном потезу Додика, који је, каже, имао кратак рок за изјашњавање Парламента о повреди виталног ентитетског интереса. Шаровића подсјећа да и њега, као и све српске представнике у Сарајеву, Закључак Парламента обавезује да у заједничким институцијама ради на рјешавању свих отворених питања са Хрватском.

- Имам осјећај да Шаровић жели да пребаци одговорност, да није одговоран он већ, други представници. Конкретно, Додик. Сви заједно треба да узму учешће о да траже рјешење за тај проблем - сматра Петковић.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истиче да је очигледно да предсједник СДС-а учествује у прљавој кампањи са онима који су у Предсједништву БиХ прегласали српског члана.

- Очигледно је то нова коалиција и политички амбијент који ствара СДС, константно игноришући ставове институција Републике Српске, те деградирајући и стављајући их у подређени положај институцијама, како Шаровић воли да каже, државе БиХ. То је за нас неприхватљиво и срећом у Српској није имало и неће никада имати подршку - поручује Ковачевић.

За СНСД-овог Срђана Мазалицу, предсједник СДС-а, очигледно ради у интересу политичког Сарајева, јер, како каже, не поштује одлуке Народне скупштине која је огромном већином подржала Додиков став.