latinica  ћирилица
23/07/2019 |  08:51 ⇒ 10:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп поручио: Авганистан би могао бити "избрисан с лица земље" за седам дана

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио да би могао окончати дводеценијски рат у Авганистану за само неколико дана.

Међутим, тада би погинули милиони људи, а Авганистан био "збрисан с лица земље", додао је Трамп.

- Могао бих да добијем тај рат за недјељу дана. Само не желим да убијем 10 милиона људи. Када бих пожелио да добијем тај рат, Авганистан би био збрисан с лица земље. Нестао би. Било би готово за буквално 10 дана - рекао је Трамп новинарима у Бијелој кући приликом сусрета с пакистанским премијером Имраном Каном, од кога жели помоћ у мировним преговорима с талибанима.

Приближавање Кану је преокрет за Трамп који је био веома критичан према Пакистану а сада се нада да ће Канова влада искористити утицај који има на талибане зарад напретка мировног споразума и тако помоћи САД да се повуку из Авганистана.

Пријатан пријем у Бијелој кући је драстична промјена у односу на умањење помоћи Пакистану за више милиона долара уз поруку да Исламабад даје само "лажи и обмане".

И Кан се у то вријеме оштро изражавао о Трампу, али је сада рекао да је Пакистан вољан да ради на окончању рата. САД желе да Пакистан приволи талибане да пристану на прекид ватре и преговоре с авганистанском владом, али и да престане да пружа уточиште екстремистичким групама. Трампови коментари о уништењу Авганистана ће вјероватно узнемирити Авганистанце који се већ годинама боре против талибана уз америчке и НАТО снаге.

Рат у Авганистану је почео америчком инвазијом послије 11. септембра 2001, с циљем свргавања талибанског режима и хватања вође ал-Каиде Осаме бин Ладена.

Како се тај рат вукао даље, односи САД и Пакистана су имали успоне и падове а на најнижем нивоу су се нашли у вријеме Барака Обаме, када су САД извршиле напад на зграду у Пакистану у којој се налазио бин Ладен и убиле вођу ал-Каиде а да о томе нису обавијестиле Исламабад. Сада обје земље тврде да желе да изгладе неспоразуме.

Као знак тога, Кан је у Вашингтон допутовао с начелником генералштаба и шефом моћне војне обавјештајне службе ИСИ.

Осим Авганистана, теме разговора су биле енергетика, одбрана и трговина али и Индија, архинепријатељ Пакистана, и блиске везе Исламабада с Кином.

Трамп је рекао и да му је индијски премијер Нарендра Моди приликом недавног сусрета затражио да посредује у спору Индије и Пакистана око Кашмира.

Из индијског министарства спољних послова је потом речено да "премијер није изнио такав захтјев" и да се сва питања с Пакистаном рјешавају искључиво билатерално.