latinica  ћирилица
23/07/2019 |  09:24 ⇒ 09:55 | Аутор: СРНА

Успјешно се реализује изградња туристичке зоне "Калуђерица"

Начелник општине Петрово Озрен Петковић изјавио је да локална власт успјешно реализује капитални пројекат изградње туристичке зоне "Калуђерица" на 180 дунума, а још није ријешила проблем са грунтовним књигама које су након протеклог рата остале у федералној општини Грачаница.
Петрово (Фото: mapio.net/Zoks) -
Петрово (Фото: mapio.net/Zoks)

Петковић је рекао да је Петрово прије сукоба деведесетих година прошлог вијека административно припадало Грачаници, која до данас није уступила грунтовне књиге, што представља проблем у рјешавању имовинско-правних односа.

- Много привредних субјеката и данас се води на грачаничким фирмама што је за нас лимитирајући фактор, јер, између осталог, ниједна банка без чистих власничких односа неће одобрити кредит, и то је један од крупнијих разлога зашто нисмо атрактивни за озбиљније инвеститоре од 1995. године - појаснио је Петковић, додавши да је по питању катастарских књига стање у овој општини редовно.

Да би се проблем у рјешавању грунтовних књига покренуо са мртве тачке, Петковић наводи да се локална управа више пута безуспјешно обраћала Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне односе.

Он је нагласио да се на овом простору, у сарадњи са Владом Републике Српске и приватним инвеститором, реализују два капитална инфраструктурна пројекта - изградња туристичке зоне "Калуђерица" и бањско-туристички комплекс "Терме Озрен" у Сочковцу.

- Изградња туристичке зоне "Калуђерица" успјешно се реализује у оквиру пројекта руралног развоја, у чему учествује и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске које ће сносити 80 одсто трошкова од укупно 243.000 КМ, колико кошта пројекат - навео је Петковић.

Прецизирао је да је у туристичкој зони на 180 дунума предвиђена градња два хотелска комплекса, спортских терена, шеталишта, маркета и викенд-насеља са 40 викендица. Петковић је додао да је власничка документација уредна.

Петковић очекује да ће пуштањем у рад "Терме Озрен" у Сочковцу, ова општина бити уврштена на туристичку мапу БиХ, али и Европе.

Каже да је овај пројекат примјер добре сарадње локалне управе са приватним инвеститором бијељинском компанијом "Милојевић Гиље гас" и ресорним министарством које је 2016. године препознало и помогло почетак изградње бањско-туристичког комплекса "Терме Озрен".

Према његовим ријечима, изградња тече предвиђеном динамиком, па би овај објекат могао бити у функцији већ наредне године.

Он је истакао да ће, захваљујући овогодишњим донаторским средствима Владе Србије од 293.374 КМ, на подручју општине бити реализована два пројекта - реконструкција школских објеката и набавка санитетског возила.

Петковић као врло важан пројекат наводи и јачање мјесних заједница ове општине, који се реализује са Развојним програмом УН, у оквиру којег се рјешавају инфраструктурни проблеми према приоритетима тих средина.

Оцијенио је коректном сарадњу са Владом Српске, републичким установама и међународним организацијама. Петковић каже да је циљ локалне управе наставак унапређења реалног сектора, пољопривреде и инфраструктуре, као и мјера заштите од временских непогода, те развој туристичких потенцијала.

Петковић је оцијенио као задовољавајући напредак у развоју локалног реалног сектора све до краја прошле године, када је престала са радом локална фабрика кревета "Напко бедс", у власништву фирме из Холандије, која је запошљавала више од 300 радника.

- Судбина ове фабрике, која је кћерка истоименог предузећа из Холандије, врло је нејасна, и ту је општина врло немоћна да било шта уради - изјавио је Петковић и подсјетио да је, ради рјешавања судбине радника, организовао састанке са представницима девет локалних предузећа, као и онима из сусједних општина.

Према његовим ријечима, са власником фирме "Обућа" из Зворника направљен је договор о поновном покретању погона за шивење на Лужањку у Петрову, да би се обезбиједо посао за један број радника.

Петковић је истакао да је са Гарантним фондом Републике Српске недавно потписао протокол о сарадњи да би малим и средњим предузећима, услужној дјелатности, пољопривредницима и комуналном предузећу биле обезбијеђене гаранције код банака ради одобрења кредита.

Подсјетио је да је прошле године више од 100.000 КМ уложено у Петрову у заједничке пројекте општине и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, када су обезбијеђени комунално возило и контејнери, као и пројекат и елаборат за санацију депоније.

- Локална управа, осим властитим средствима, инфраструктурне активности на подручју Петрова, али и федералним општинама гдје је српско становништво реализује у сарадњи са мјештанима по принципу "марка на марку", републичким установама, сусједним локалним заједницима, као и са међународним организацијама - каже он.

Подсјетио је да је за санацију и проширење дионице пута Добој-Петрово у правцу Какмужа, дугу 1.900 метара, око 400.000 КМ обезбиједило предузеће Путеви Републике Српске.

Средствима Путева Републике Српске реализовани су пројекти изградње моста на ријеци Јадрини на путу Петрово-Калуђерица, као и моста у насељу Порјечина, на путу према Кртови, које је оштетила ријечна бујица приликом невремена 6. маја прошле године.

За асфалтирање макадамске дионице дуге 360 метара у засеоку Јовићи у Кртови, мјештани су прикупили 11.600 КМ, а исто толико издвојено је и из буџета општине Петрово.

По истом принципу у насељу Порјечина асфалтирана је дионица дужине 130 метара у засеоку Којићи-Росуље, укупног износа 10.077 КМ.

Општинска управа издвојила је 23.999 КМ за санирање и асфалтирање дијелова локалних путева према засеоцима Поточани и Волујак у Какмужу, као и дио пута Калуђерица-Ступари.

Петковић је навео да је са начелником федералне општине Лукавац Едином Делићем недавно разговарао о заједничким пројектима санације путева Пањик-Росуље-Тумаре, Мичијевићи-Маглај и пут према Бријесници.

Према његовим ријечима, потписан је заједнички захтјев Министарству одбране БиХ за ангажовање инжењерије Оружаних снага БиХ, а обезбјеђење већег дијела средстава очекује се од федералног Министарства расељених лица и избјеглица.

Петковић је подсјетио да су закључно са 2017. годином на подручју општине Петрово спроведени пројекти у износу 182.000 КМ које су путем програма "Јачање улоге мјесних заједница у БиХ" финансирале владе Швајцарске и Шведске, те општина Петрово.

Између осталих, реализовани су инфраструктурни пројекти у пет мјесних заједница ове општине, бројне обуке које су прошли представници мјесних заједница, набављен је ултразвучни апарат, те формирана мрежа волонтера који помажу старијој популацији у удаљеним дијеловима општине.

Указао је на добру сарадњу са хуманитарном организацијом "Ворлд вижн", која је присутна у пројектима реконструкције локалне инфрастрактуре и јавних објеката.

Петковић напомиње да локална заједница са просјечним годишњим буџетом од 2.500.000 КМ нема маневарског простора да самостално санира проблеме изазване елементарним непогодама и вишемилионске штете.

Он каже да Петрово располаже једном противградном станицом и да постоји потреба за још једном за коју је предвиђена локација у насељу Порјечина, али да до њене реализације није дошло због спора са Противградном превентивом Републике Српске око тога ко ће набавити опрему.

Петковић је истакао да општинска управа посебно пажњу усмјерава према најмлађим суграђнима и да сваке године у оквиру манифестације "Госпојинске дјечије радости" сва дјеца са подручја Петрова рођена од 1. септембра прошле године добијају по бицикл.

Из општинске управе у оквиру манифестације "Дјечија нова година", уручују пригодне пакетиће за дјецу до шест година, као и за све првачиће и дјецу са потешкоћама у развоју.