latinica  ћирилица
23/07/2019 |  09:55 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Савјет министара двије године кочи кориштење моста "Братољуб"

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да Савјет министара већ двије године одуговлачи стављање у функцију моста "Братољуб" између БиХ и Србије.
Мост "Братољуб" у Љубовији (Фото: Спутњик / TANJUG/ Димитрије Гол) -
Мост "Братољуб" у Љубовији (Фото: Спутњик / TANJUG/ Димитрије Гол)

Трнинић је рекао да се и даље чека на Савјет министара, иако је Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ донијела одлуке о финансирању изградње граничног прелаза без којег овај мост не може бити стављен у функцију.

- Проблем је настао када је овом граничном прелазу додијељена прва категорија, чиме је и цијена повећана са 11 на 14,5 милиона КМ. Због разлике од 3,5 милиона КМ, које треба да одобри Савјет министара у буџету, већ двије године `Братољуб` није отворен - рекао је Трнинић за Вечерње новости.

У УИО су истакли да је спроведена нострификација пројектне документације у БиХ, прибављени сви документи за добијање у посјед земљишта гдје ће бити грађен гранични прелаз и прибављене дозволе за градњу.

- УИО је привео крају тендерску процедуру за избор извођача радова. Међутим, у овом тренутку УИО не може донијети завршну одлуку о избору најповољнијег понуђача јер немамо обезбијеђена сва финансијска средства - рекао је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Он је појаснио да тренутно имају обезбијеђених 7,5 милиона КМ, а да је додатних 3,5 милиона КМ предвиђено у буџету УИО за 2019. годину, док Савјет министара треба да донесе одлуку и обезбиједи додатних 3,5 милиона КМ да би била затворена финансијска конструкција.

Двије године су прошле од када је завршена изградња моста "Братољуб", који повезује Братунац у Републици Српској са Љубовијом у Србији.

Мост, чију је изградњу финансирала Србија, није пуштен у употребу јер БиХ није саградила гранични прелаз.