latinica  ћирилица
23/07/2019 |  10:20 ⇒ 10:27 | Аутор: Глас Српске

Перица Станић још не зна да ли ће се опет кандидовати за директора СИПА

Директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Перица Станић, којем мандат истиче у новембру, још није донио одлуку о поновној кандидатури за ту позицију и на том питању се ништа неће промијенити још неколико седмица, потврдио је за Глас Српске извор из СИПА.

Након што је Независни одбор донио одлуку о расписивању конкурса за новог директора СИПА, већ су кренуле спекулације о томе ко би могао да наслиједи Станића.

Федерални медији објавили су да Станић чека расплет ситуације у вези са формирањем новог Савјета министара, па ће онда донијети одлуку о кандидатури.

Наводе и да је потенцијални кандидат Синиша Кострешевић, бивши начелник Управе криминалистичке полиције Републике Српске. Према сазнањима Гласа, он испуњава све услове, али још није донио одлуку о кандидатури.

- Незахвално је уопште говорити о тој врсти кандидатура у периоду када конкурс није службено ни расписан, него је само донесена одлука да то буде учињено. Када у јавности почну спекулације о кандидатима, то утиче на цијели процес, а нарочито на саму независност одлучивања оних који бирају новог директора СИПА - рекао је извор Гласа.

Ова позиција би поново требало да припадне кадру из реда српског народа.

Подсјетимо, у безбједносним институцијама на нивоу БиХ нема националне ротације из простог разлога што директорима СИПА, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и Граничне полиције БиХ мандат не истиче у исто вријеме, па се онда посеже за компромисом према којем је на челу СИПА увијек Србин, на челу ОБА Бошњак, док граничаре предводи Хрват.