latinica  ћирилица
23/07/2019 |  11:25 | Аутор: СРНА

Нафта скупља због тензија на Блиском истоку

Цијена нафте данас је порасла даље преко границе од 63 долара за барел поводом тензија на Блиском истоку, након што је Иран прошле седмице заплијенио један британски танкер, али постоје и назнаке пада потражње које ограничавају поскупљење.

Барел "брент" нафте поскупио је за 11 центи и данас кошта 63,17 долара, док се барел сирове нафте у САД продаје за 56,38 долара након поскупљења за 16 центи.

Пљенидба британског танкера изазвала је бојазан од поремећаја испорука преко Ормуског мореуза, кроз који пролази петина нафте за свјетско тржиште.

Аналитичар из УБС-а Ђовани Стануво рекао је да очекује да цијена "брент" нафте премаши 70 долара у наредних три до шест мјесеци.

Тензије су у порасту од када САД покушавају да прекину извоз нафте из Ирана, док чланице ОПЕК-а смањују производњу од почетка године у покушају да утичу на раст цијена.

Испоруке у овом тренутку премашују потражњу усљед великог раста залиха нафте у САД и осталим земљама произвођачима које нису чланице ОПЕК-а, наводи се у посљедњем извјештају Међународне агенције за енергију.