latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:57 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Михајлица: Оспорити намјеру Хрватске за одлагање нуклеарног отпада

Уколико Хрватска питање одлагања радиоактивног нуклераног отпада на Трговској гори у близини границе са Републиком Српском, односно БиХ, не буде третирала онако како је предвиђено међународним конвенцијама, ПДП предлаже арбитражу пред међународним судом, рекао је данас члан Предсједништва ПДП-а Миланко Михајлица.
Михајло Михајлица - Фото: РТРС
Михајло МихајлицаФото: РТРС

Он је истакао да ово подразумијева могућност подношења тужбе против Хрватске, због непштовања међународних конвенција и протокола према којима не би могла на овој локацији одлагати радиоактивни нуклерани отпад.

Михајлица је на конференцији за новинаре у Бањалуци изјавио да је за Републику Српску потпуно неприхватљива намјера Хрватске да одлаже радиоактивни нуклерани отпад на Трговској гори због чега је позвао власти Српске и БиХ да оспоре ово питање.

Он је напоменуо да је рјешавање овог питања од виталног интереса за Републику Српску, те да је посебно важно за 230.000 грађана који живе у сливу ријеке Уне.

Према његовим ријечима, представници власти Српске и на нивоу БиХ из Републике Српске морају овај проблем, као и спорну границу на ријеци Уни између Републике Српске и Хрватске, третирати као прворазредно политичко питање зато што је то интерес Српске и БиХ.

Михајлица је подсјетио да је Предсједништво БиХ 22. марта једногласно усвојило закључке у вези са овом намјером Хрватске, у којима се наводи да ће предсједавајући Предсједништва БиХ у име Предсједништва упутити писмо предсједнику и премијеру Хрватске.

- Питам српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика - да ли је у складу са овим закључцима упутио писмо хрватском предсједнику и премијеру? Ако је упутио писмо треба да обавијести јавност Републике Српске и БиХ када је то писмо упућено и какав је његов садржај - истакао је Михајлица.

Михајлица је рекао да граница између БиХ, односно Републике Српске и Хрватске иде матицом ријеке Уне, што је утврђено још од Карловачког мира, Бандитеровом комисијом и авнојевским границама, те потврђено у Дејтонском мировном споразуму.