latinica  ћирилица
23/07/2019 |  15:51 ⇒ 24/07/2019 | 08:49 | Аутор: РТРС

Да ли су путна осигурања луксуз или потреба?

Путна осигурања за вријеме зимске или љетне сезоне годишњих одмора или било које врсте путовања, могућа су путем Фонда здравственог осигурања Републике Српске, али и осигуравајућих друштава.

За некога је овај вид осигурања луксуз, а за друге потреба, док за саговорника из приче која слиједи, представља најбољу животну одлуку.

Скијање у Италији, у секунди, за Жељка Батоза, претворило се у борбу за живот са 40 прелома само на ребрима, повредама главе и свих осталих дијелова тијела. Осигурање му је омогућило потпуно лијечење.

- Сва срећа па сам имао осигурање, и у моменту је дошао хеликоптер код мене и одвео ме на даље лијечење - прича Батоз.

Трошкови овог транспорта су између 5 и 7 хиљада евра, док је његово комплетно лијечење у Италији коштало на десетине хиљада евра. Захваљујући адекватном осигурању ове трошкове није сносио.

- Здравствено осигурање је једна врста осигурања, а осигурање од незгоде је друга врста осигурања - напомиње Батоз.

Осигурање од незгоде омогућавају осигуравајућа друштва у Републици Српској у оквиру пакета путничког осигурања.

Цијена и евентуално сума осигурања обично зависе од земље, тачније географског подручја на коме се пружа осигуравајуће покриће, као и ризика који су обухваћени осигурањем.

Грађани Српске, путно осигурање, које подразумијева хитну неодложну медицинску помоћ, могу остварити у 17 земаља и путем Фонда здравственог осигурања. Ово право остварују, достављањем увјерења о способности за путовање, на основу којег им Фонд издаје ИНО образац.

- У филијалама у Републици Српској Фонда здравственог осигурања, ИНО образац се не наплаћује. Значи дође се само са здравственом књижицом, услов је да буде овјерена, и изда се ИНО образац - истиче Далибор Павловић, руководилац Филијале Приједор, Фонда здравственог осигурања.

У случају настанка трошкова током путовања, приликом пружања хитне медицинске помоћи, осигураник има право рефундирања средстава, уколико посједује ИНО образац.

- У случају да одете без ИНО обрасца, неће се моћи рефундирати трошак - поручује Павловић.

Осигурање није обавезно, већ је ствар избора. За саговорника са почетка наше приче осигурање се показало као одлична одлука.