latinica  ћирилица
23/07/2019 |  16:37 ⇒ 18:07 | Аутор: СРНА

Човић и Изетбеговић о формирању власти на нивоу БиХ, Алуминију...

Лидери ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић данас су у Сарајеву договорили да се убрза процес формирања власти у Херцеговачко-неретванском кантону, те да страначки тимови крену са израдом стратегије за формирање Владе ФБиХ.
Драган Човић и Бакир Изетбеговић - Фото: klix.ba
Драган Човић и Бакир ИзетбеговићФото: klix.ba

- Што се тиче успостављања власти, чини се да је дошло вријеме да представници двије странке у Мостару сједну и договоре функционисање тога што је дио извршне власти - рекао је Човић новинарима након састанка.

Када је ријеч о формирању Владе ФБиХ, Човић је истакао да су разговарали као потенцијални партнери у будућој Влади и да је закључено да представници ХДЗ-а и СДА крену са израдом агенде.

- Што се тиче Савјета министара, јасно је да нам треба трећи партнер и остало је да видимо како у нашем несналажењу доћи у позицију да будући предсједавајући Савјета министара припреми за Предсједништво свој иступ како бисмо га могли предложити - додао је он.

Човић је говорио и о свом недавном састанку са лидером СНСД-а Милорадом Додиком у Мостару.

- Што се тиче Додика и изненадног доласка у Мостар, то не треба повезивати на било који начин с овим што ми радимо. Срели смо се 15 минута, разговарали. На Хрватском народном сабору /ХНС/ смо рекли да морамо направити искорак и заокрет и да себи не дозволимо 10 мјесеци да чекамо. У том смислу сам одговорио и Додику - рекао је Човић.

Он је навео да је то једна од врло јасних порука када је ријеч о ХНС-у, тврдећи да нема примјера када је хрватска страна нешто блокирала у БиХ.

- Мислим да ћемо морати радити на повјерењу јер смо показали да не функционишемо најбоље у кризама. Између ХДЗ-а и СДА има хемије, између ХДЗ-а и СНСД-а има хемије. Кога још тражити, не знам, али да не улазим у хемијске односе - закључио је Човић.

Изетбеговић је потврдио да је договорено убрзање процеса формирања власти у ХНК и да се крене са израдом стратегије за формирање Владе ФБиХ.

Када је ријеч о Савјету министара, Изетбеговић је оцијенио да нема процеса, већ само детаљ.

- Детаљ је владавина устава и закона. Ако је /Зоран/ Тегелтија спреман да достави један сиже, ми можемо именовати мандатара - рекао је Изетбеговић и додао да је то једини услов СДА, ништа испод ни изнад тога.

Предсједник СДА рекао је да очекује да ће формирање власти услиједити након августа, односно након одмора.

Одговарајући на питање о могућности да СДС буде дио већине, Изетбеговић је рекао да не вјерује да ће се то догодити јер постоје изборни побједници.

Човић и Изетбеговић разговарали су и о ситуацији у мостарском "Алуминију", при чему је Изетбеговић изнио став да политика треба да престане да се бави овим предузећем, а да проблем треба да преузму експерти.

Лидер ХДЗ-а најавио је за четвртак, 25. јули, одржавање новог састанка на којем ће своје ставове изнијети Синдикат, Надзорни одбор и управа "Алуминија".

Он је истакао да је императив да запослени буду обезбијеђени.

- Гледам са нешто више оптимизма на проблематику у Алуминију - закључио је Човић.