latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:11 ⇒ 24/07/2019 | 08:49 | Аутор: РТРС

Српска и даље захтијева да Трговска гора не буде одлагалиште радиоактивног отпада

Одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори и даље је главно политичко питање у БиХ, које би директно могло да угрози 230 000 грађана девет општина у сливу ријеке Уне.

Иако Хрватска, званичну одлуку најављује за август, односно септембар, Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране "Кршко", 11. јула, преузео је од Министарства државне имовине Хрватске, документацију активног војног складишта Черкезовац у Двору. Из Републике Српске и данас порука да неће одустати од намјере да осујете могући план Хрватске.

У ишчекивању састанка ресорних министара Хрватске и Словеније, након којег би могло да буде познато да ли ће отпад из Кршког бити одлаган тамо гдје је и настао, у Врбинама, или одвојено у двјема државама, ресорна министарка Српске Сребренка Голић оптимиста је да ће се Хрватска, ипак, опредијелити за заједничко одлагалиште. Не буде ли тако, категорична је, Српска неће одустати од правне борбе.

- И ми ћемо ангажовати међународни тим на нивоу БиХ који се бавио заштитом 230 хиљада становника који живе на том локалитету гдје Хрватска намјерава то складиштити - рекла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Савјет министара, каже Голићева, не чини ништа о овом питању. Само је, каже, Игор Црнадак, на конференцији у Бечу, ставио Трговску гору на дневни ред. Осим тога, формирана је радна група на чијем је челу, али јој, додаје, никада није омогућено да се обрати Савјету министара.

Формирање овог тијела, за Драгана Мектића, резултат је који демантује тврдње да Савјет министара не ради ништа, али и СНСД-овог Сташе Кошарца, на којег се обрушио због изјаве да је позив лидера СДС Мирка Шаровића, Предсједништву БиХ, да поново разматра питање Трговске горе и Пељешког моста, лицемјерно додворавање партнерима из СДА.

- Није га било дуго, васкрсао је у политичком смислу. Сад покушава да заглупљава и да манипулише овим народом - каже Мектић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да позив предсједника СДС-а Мирка Шаровића Предсједништву БиХ да поново разматра проблем одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, као и изградње Пељешког моста, представља његово лицемјерно додворавање партнерима из СДА, као и бошњачкој политичкој јавности.

Министар Мирко Шаровић, који сматра да снаге треба усмјерити на рјешавање питања границе са Хрватском и одлагања отпада, поново је коментарисао одлуку Народне скупштине о Пељешком мосту, оцијенивши засједање као непотребну представу.

- Градња Пељешког моста је прије свега интерес Хрватске, она има интерес да га гради а БиХ и њена оба ентитета требало би да интересује излаз на отворено море - напомиње Шаровић.

Кошарац сматра да се Шаровић и Мектић својим изјавама нуде челницима СДА као поуздан партнер, како каже, у борби против Републике Српске и интереса српског народа.

- Управо онда када се треба показати уставни капацитет Српске, када се треба поштовати воља грађана Српске и БиХ, имамо модел да Изетбеговић од Шаровића и Мектића тражи ангжаман у смислу да су они неки формат који би требало да буду дио структуре власти. Они нису изборни побједници - додаје Кошарац.

Шаровићеве изјаве и за Голићеву су чисто политиканство. Демантовала је и Мектићеве тврдње да Милорад Додик, као предсједавајући Предсједништва БиХ, Трговску гору није ставио на Дневни ред Предсједништва. Као доказ, показала је
Закључке из марта ове године. Њихова реализација занима члана Предсједништва ПДП-а Миланка Михајлицу.

- ПДП предлаже да се ово питање стави пред међународну арбитражу, што подразумијева и тужбу због непоштовања међународних конвенција - сматра Михајлица.

- Задњи корак је Међународни суд правде који треба да се очитује по том питању, ако се Хрватска од седам локација, одлучи да одлаже на овој локацији - поручила ке министарка Голић.

И док у БиХ, Трговска гора постаје вруће политичко питање, Хрватска се припрема за истражне радове, предвиђене Стратегијом збрињавања радиоактивног отпада. На страници надлежног фонда објављено је да је, у ту сврху, фонд од надлежног министарства преузео документацију активног војног складишта Черкезовац у Двору. То је потврдио и начелник ове општине Никола Арбутина, који нема информације о томе да ли је нешто већ рађено у касарни.