latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:29 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Двије деценије од злочина без осуде у Старом Грацку

Навршило се 20 година од масакра у Старом Грацком код Липљана, када је убијено 14 српских жетелаца. За један од најтежих злочина на Космету након доласка међународне мисије, породице се надају да би коначно неко могао одговарати. Да ли ће за злочине ОВК одговарати Рамуш Харадинај биће познато у наредном периоду, јер је он данас отпутовао у Хаг. Приштински медији незванично пишу да су позив добили и Хашим Тачи и Кадри Весељи.

Док се у Старом Грацком помен одржава по двадесети пут, Харадинај у Хаг путује по трећи. Да ће га коначно стићи правда, нада се Славица Јанићијевић Поповић, чији се брат, отац и стричеви никада нису вратили са жетве од прије 20 година.

- Мени је званично фактички живот уништен, као породица немам никакво право, једино ово да тражим истину - у вапају је поручила Славица Јанићијевић Поповић.

Жетеоци су прије поласка тражили пратњу, Кфор им није одобрио. Еулекс је годинама водио истрагу и наводно је, због недостатака доказа, затворио. Као што је и тада Међународна заједница била и џелат и судија и данас све зависи од њиховог расположења и све је у њиховим рукама, сматра министар одбране Србије.

-Сва одговорност је на међународној заједници која им је омогућила да почине злочин и да прођу некажњено. И тражимо да овај нови трибунал ако заиста жели ситину, поново отвори случај - истиче Александар Вулин, минстар одбране Србије.

Надања Србије нису превелика. Подсјећају да је Приштина оснивач Суда за злочине ОВК-а и да је територијално измјештен са Космета само на основу споразума Приштине са Холандијом, а да је међународни зато што је Приштина запослила и судије из страних држава.

- Он је по свом карактеру, њихов домаћи суд, ако да немам превеликих очекивања, али за годину - двије, ратни злочин не застарјева, па ћемо да видимо - ријечи су Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Узимајући у обзир колико се Приштина годинама противила оснивању овог суда, и то што Харадинај сада добровољно одлази, сигнал је да ту нешто није у реду, кажу аналитичари. А ако Харадинај поново не буде процесуиран, он постаје недодирљив.

- Његов рејтинг и популарност код народа скаче у небеса, као што му је пуштање из Француске помогло да постане премијер - истиче аналитичар Владе Радуловић.

Стварни домет овог суда је, како страхују аналитичари, осуда неколико ситно рангираних припадника ОВК. Тиме би суд оправдао постојање, дао легитимитет коначном ослобађању Харадинаја од свих оптужби, те право да траже од Србије да се процеуриају и Срби.