latinica  ћирилица
23/07/2019 |  22:09 ⇒ 24/07/2019 | 08:51 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања на изјаву Шаровића да је спреман да буде на челу Савјета министара

Оштра реаговања на изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића да је спреман да буде нови предсједавајући Савјета министра уколико буде створена адекватна парламентарна већина.

СДС нема капацитет да са партнерима из Федерације БиХ формира нови Савјет министара, изјавио је српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић. Оваква изјава, каже, није ништа необично у контексту покушаја враћања повјерења бирачког тијела СДС-а у новоизабраног лидера странке, али је немогућа мисија кад се сагледа читав контекст.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да не изненађује Шаровићева изјава јер је познато да му је важно да себи обезбиједи још један мандат у тој институцији и да он неће презати од било чега да то доведе до краја.

- Шаровићу је потпуно неважно шта ће бити са Републиком Српском и чак његовом партијом јер је показао до сада да све одлуке које се доносе унутар највиших институција Републике Српске њега ни на који начин не обавезују - каже Мајкићева.

- Знамо о каквом човјеку је ријеч и треба бити добро опрезан када је ријеч о његовим намјерама. Изузев Милорада Додика и СНСД-а нико му не стоји на путу - констатовала је она.

Једини кривци за институционалну кризу у БиХ и неформирање новог сазива Савјета министара јесу СДС и СДА, оцијенио је за Срну портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Потпуно је, каже, јасно да СДА као јединог прихватљивог партнера из Републике Српске види СДС, који је, како истиче, "и у прошлом мандату као изборне губитнике на силу угурао у власт на нивоу БиХ".

- Мирко Шаровић /министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату и лидер СДС-а/ мора коначно схватити да власт бирају грађани и да су грађани Републике Српске изабрали Милорада Додика /српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а/, СНСД и нашу коалицију, а да су њему и цјелокупном СДС-у никада убједљивије рекли да их не желе ни близу власти, а камоли као носиоце - оцијенио је Ковачевић.

Формирање Савјета министара већ дуго се налази на стендбају и очигледно је да Бошњаци траже погодног Србина, као што су изабрали и погодног Хрвата у Предсједништво БиХ који ће више служити бошњачким него српским интересима, изјавио је потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић.

- Надам се да у ту замку неће упасти /министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату и лидер СДС-а/ Мирко Шаровић и да неће прихватити такву игру, јер мора водити рачуна о вољи бирача у Републици Српској који су дали огромну подршку СНСД-у и коалицији окупљеној око СНСД-а - рекао је Петковић Срни.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јаков Галић рекао је да се могло очекивати да се покуша изиграти воља народа у Републици Српској, с обзиром на то да је власт на нивоу БиХ 10 мјесеци у техничком мандату.

Из ДНС-а поручују да је очигледно да Шаровић прихвата прегласавање у Предсједништву БиХ, с обзиром да зна да се српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик неће сагласити о евентуалном приједлогу да Шаровић буде предсједавајући Савјета министара.