latinica  ћирилица
24/07/2019 |  09:20 | Аутор: СРНА

Берковићи: За сваку бебу 1.000 КМ

Начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић рекао је Срни да општина од прошле године са 1.000 КМ награђује свако новорођено дијете у овој локалној заједници, а као још нереализован пројекат навео је реконструкцију спортске дворане за коју је потребно 500.000 КМ.
Бебе - Фото: РТРС
БебеФото: РТРС

- Општина не може да финансира ту реконструкцију из сопствених средстава, па је урађена пројектна документација и кандидовали смо га за донацију Владе Србије - навео је начелник општине у којој, према попису становништва из 2013. године, живи 2.041 становник.

Начелник општине Берковићи рекао је да је у протекле четири године од Владе Републике Српске овој општини одобрено 120.000 КМ за водоводни систем у селу Дабрица, гдје је прије неколико дана завршена примарна мрежа, а још толико средстава ће бити потребно за завршетак секундарне.

Абрамовић је навео да је за пројекат подршке женском предузетништву из Фонда за изразито неразвијене општине Владе Републике Српске одобрено 20.000 КМ, док је 20.000 КМ донирао УСАИД.

Он је рекао да је у насељу Видуша један асфалтирано 525 метара саобраћајница, гдје је до сада урађена пјешачка стаза, кишна канализација и дрвореди, а средства за овај пројекат, чија је вриједност 300.000 КМ, обезбијеђена су из кредита.

Абрамовић је навео да је у том насељу реализовано 50 одсто радова, а планирано је да до краја мандата буде завршено комплетно насеље.

- Планирано је ширење градских улица у насељу у Хатељима, те пробијање нове дионице пута дужине 900 метара према селу Доња Трусина. Вриједност пројекта је 60.000 КМ, а финансирају га општина Берковићи и УНДП - рекао је Абрамовић.

Говорећи о реализацији предизборних обећања, Абрамовић је навео да је саниран централни објекат Основне школе "Његош" у Берковићима, што је коштало 28.000 КМ, као и спортски терени у Средњој економској школи у вриједности од 30.000 КМ.

Он је подсјетио да је предизборни програм уједно био Нацрт стратегије развоја општине Берковићи за период 2016-2025. године, који је локална Скупштина усвојила крајем 2016. године.

Начелник Берковића каже да је у општини 315 запослених људи, од којих 117 у јавном сектору, а остатак у приватном. Према његовим ријечима, на евиденцији Бироа за запошљавање су 433 лица.

Абрамовић је истакао да је у економском сектору повећана укупна запосленост за 26,19 одсто, а у привреди за 98 одсто јер је од 2016. године до краја 2017. године тај број повећан за 49, па је на крају 2017. било 99 радника.

- Највећи број људи запослен је након изградње и почетка рада Мале хидроелектране `До`. Затим смо имали активности кинеских инвеститора у експлоатацији архитектонско-грађевинског камена, па фирма `Кремнице` запошљава сада око 70 радника и предузеће `Нивас милк` запошљава петнаестак радника - навео је Абрамовић.

Он је додао да је ова општина дала подстицаје за самозапошљавање у пољопривреди и подршку предузетништву.

- Прошле године смо финансирали ископавање каскада за наводњавање. У току је реализација пројекта, гдје ће најмање 30 пољопривредних газдинстава добити материјалну донацију од 4.000 КМ. Од ове године, са УСАИД-ом реализујемо пројекат подршке развоју бизниса маргинализованих група жена гдје ће за женско предузетништво бити додијељено од 5.000 КМ до 10.000 КМ - каже Абрамовић.

Говорећи о реализацији социјалних програма и пронаталитетној политици, Абрамовић је навео да сви студенти са подручја општине добијају мјесечну стипендију од 100 КМ, а ученици Средње економске школе са просјеком изнад 3,50 добијају мјесечне стипендије од 50 КМ.

Абрамовић наглашава да на евиденцији Завода за запошљавање у Берковићима нема незапослене дјеце из породица погинулих бораца, а сви високообразовани људи имају могућност да у локалној управи обаве волонтерски приправнички стаж.

Када је ријеч о унапређењу комуналних услуга, Абрамовић је навео да је у протеклом периоду набављен камион за одвоз смећа и 17 контејнера.