latinica  ћирилица
24/07/2019 |  10:08 | Аутор: СРНА

Министарство трговине: Циљ - да потрошачи постану активнији у заштити својих права

Циљ Програма за заштиту потрошача у Републици Српској за период од 2019. до 2020. године јесте да они постану активнији у остваривању и заштити својих права, речено је Срни у Министарству трговине и туризма Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Циљ овог програма, на који је Влада Републике Српске дала сагласност на прошлој сједници, јесте јачање административне заштите потрошача и подизање јавне свијести о значају заштите.

Програмом су утврђени циљеви политике заштите потрошача, начин и динамика њиховог остваривања, субјекти овлашћени за реализацију програма, финансијска средства и други елементи.

У Министарству трговине и туризма Републике Српске подсјећају да су од 2012. године, када је усвојен Закон о заштити потрошача реализована три Програма за заштиту потрошача, и то за период 2013-2014, 2015-2016. и 2017-2018. године.

Законом о заштити потрошача прописано је начело да захтјеви за њихову заштиту морају бити узети у обзир при утврђивању и спровођењу других политика и активности свих носилаца заштите, што је видљиво и у Програму за заштиту потрошача у Републици Српској.

Унапређење заштите потрошача важан је сегмент развоја тржишта, зато је значајно континуирано јачање и спровођење политике њихове заштите, а начин за постизање тога је јачање капацитета органа републичке управе са једне стране, те удружења за заштиту потрошача, са друге стране, истичу у ресорном министарству.

У Републици Српској тренутно је 10 регистрованих удружења која су у евиденцију Министарства уписана као она која се баве питањима заштите потрошачких права.

Министарство трговине и туризма, као један од носилаца заштите потрошача, ради на јачању институционалне сарадње са удружењима за заштиту потрошача и едукацији њихових чланова, континуирано сарађује са контролним органима, спроводи активности на усклађивању са законодавством ЕУ, остварује сарадњу са медијима ради јачања свијести о значају заштите потрошача, те као координатор сарађује са свим носиоцима заштите права потрошача с циљем реализације планираних активности које су обухваћене Програмом.

Осим ресорног министарства, као субјекти за спровођење политике заштите потрошача законом су одређени Влада Републике Српске и други републички органи управе, агенције и регулаторна тијела.

Субјекти за спровођење политике заштите потрошача су и органи јединица локалне самоуправе, Привредна комора Републике Српске и Занатско-предузетничка комора, удружења за заштиту потрошача, образовне институције и медији, Републичка управа за инспекцијске послове и други надлежни инспекцијски органи, Омбудсман у осигурању и Омбудсман за банкарски систем.

На посљедњој сједници Владе Републике Српске дата је сагласност на Програм за заштиту потрошача у Српској за период од 2019. до 2020. године, који је Министарство трговине и туризма предложило као важан документ у спровођењу политике заштите потрошача.