latinica  ћирилица
24/07/2019 |  10:47 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

СДА жели власт без СНСД-а и ХДЗ-а, али Шаровић може само сањати мјесто предсједавајућег

Члан Предсједништва Хрватског народног сабора Марио Караматић изјавио је Срни да СДА има незајажљиву жељу да направи власт без СНСД-а и ХДЗ-а на нивоу БиХ, али да СДС и лидер те странке Мирко Шаровић овог пута могу само сањати о томе да ће бити дио власти.
Марио Караматић (фото:insajder.in) -
Марио Караматић (фото:insajder.in)

Коментаришући изјаве Шаровића да постоји могућност формирања нове парламентране већине и да је он спреман да буде нови предсједавајући Савјета министара, Караматић наглашава да је ријеч о потпуно нереалним тврдњама.

- Најаве СДС-а о уласку у власт прокоментарисао бих само на начин да сви имају право сањати и изразити жеље, али реалност је нешто сасвим друго. До тога не може доћи ни у једној комбинацији, јер СНСД има четири делегата у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ - каже Караматић, који је предсједник Хрватске сељачке странке.

Он истиче да нема никакве сумње ко су изборни побједници код српског и хрватског народа, те да је свака комбинација мимо изборних побједника на граници могућег.

На питање зашто се одуговлачи са формирањем власти на нивоу БиХ, Караматић каже да СДА то ради, јер жели да формира власт без СНСД-а и ХДЗ-а.

- Још нису пронашли ту хемију, како је они називају, како би то могли направити. Покушавају са међународном заједницом, са свима, али мислим да је неће пронаћи, барем овај мандат - наводи Караматић.

Истиче да се ХСС унутар ХНС-а залаже да се уопште не преговора док се не договоре измјене Изборног закона БиХ.

- Уколико СДА и странке окупљене око њих, тај такозвани бошњачки блок не желе разговарати о Изборном закону БиХ, немамо о чему разговарати. До тада не би било ни привременог финансирања, али ми поштујемо ставове ХНС-а - каже Караматић.