latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:24 | Аутор: СРНА

Кожул: Самокандидатура Шаровића неозбиљна

Посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Предраг Кожул самтра да је самокандидатура предсједника СДС-а Мирка Шаровића за предсједавајућег Савјета министара неозбиљна и неодговорна јер власт мора имати изборни легитимитет.
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba) -
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba)

Кожул истиче да ХДЗ БиХ сматра да, при формирању власти у БиХ треба поштовати основне принципе, од којих је први да извршна власт мора имати изборни легитимитет.

- Из те опште премисе произлазе још три принципа или предуслова: први, у власти требају бити јасни изборни побједници из сва три конститутивна народа, други да извршна власт треба имати своју законодавну већину у оба дома парламента БиХ и трећи да власт на нивоу БиХ треба пратити структуру ентитетских нивоа због проходности и хармонизације свих битних одлука - изјавио је Срни Кожул.

Он напомиње да су сви у БиХ, нажалост, у протекле четири године видјели како изгледа власт која не задовољава те принципе.

- Самокандидатура Мирка Шаровића не задовољава ниједан од ових принципа. Зато је сматрам неозбиљном и неодговорном, макар долазила од предсједника парламентарне странке и, наизглед, озбиљног човјека и политичара - истиче Кожул.

Кожул каже да Шаровићеве изјаве о могућности нове парламентарне већине, те да је спреман да буде предсједавајући Савјета министара, додатно дисквалификују изјаве министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да ће СДС о новој већини разговарати са свим странкама, осим СНСД-ом и ХДЗ-ом.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је јуче да је спреман да буде нови предсједавајући Савјета министара уколико буде створена адекватна парламентарна већина. Он је истакао да је могуће да нови Савјет министара неће бити формиран још извјесно вријеме, као и да СДС неће стајати по страни.