latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:33 ⇒ 13:31 | Аутор: РТС

Харадинај саслушан у Хагу: Речено му да не износи детаље у јавност

У Специјалном суду за ратне злочине које су починили припадници терористичке ОВК са сједиштем у Хагу завршено је саслушање премијера привремених приштинских институција у оставци, Рамуша Харадинаја, који је позив добио као осумњичени.
Рамуш Харадинај (Фото: AP Photo/Michaeld Corder) -
Рамуш Харадинај (Фото: AP Photo/Michaeld Corder)

Харадинај је новинарима испред зграде тужилаштва рекао да је на саслушање позван као осумњичени и да му је тужилаштво савјетовало да не говори о току испитивања.

- Правни савјет је био да не улазимо у друге расправе, већ да се браним ћутањем. Не знам што су ме позвали, хтио сам објашњења за моју улогу у ОВК - рекао је Харадинај приштинским медијима у Хагу који прате његов одлазак у суд.

- Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савјјет да не говорим за оно што су ме питали. То су законске процедуре које не скривају нешто од јавности, али како ми закон не дозвољава - додао је Харадинај.

Истакао је да ће се вратити на Косово, као и све друге колеге у политици, да служи грађанима.

Харадинај се у тужилаштву задржао око сат времена.

Новинари нису могли да присуствују испитивању нити да уђу у зграду тужилаштва, јер је истрага затворена за јавност.

Није познато за које се злочине сумњичи, јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

Претходно, суд је саслушао бившег председника самопроглашеног Косова и портпарола терористичке ОВК, Јакупа Краснићија, пренијели су приштински медији.

Косово прес преноси да Краснићи није рекао да ли га је Специјално тужилаштво позвало као свједока или осумњиченог, не наводећи ни да ли је Краснићијево саслушање у том суду завршено или ће бити настављено и сутра.

Специјализовно тужилаштво којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године.

Према Закону о Специјализованим вијећима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај јепрво упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану - да се брани ћутањем, што је он и искористио.

Да се одлучио да изнесе своју одбрану, то је могло да потраје дан, два у зависности од тога шта би имао да каже.