latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:38 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Бијељина: Смањен број кривичних дјела и већи број расвијетљених

На подручју Полицијске управе Бијељина укупан број кривичних дјела за шест мјесеци ове године смањен је за девет одсто у односу на исти период лани.

<ем>Начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић рекао је на конференцији за новинаре да је у посматраном периоду смањен и број случајева нарушавања јавног реда и мира за око 17 одсто.

- Остварени су бољи резултати у борби против свих видова општег криминалитета у односу на исти период 2018. године, те је у исто вријеме повећан и коефицијент укупне расвијетљености, који износи око 70 одсто - додао је Ћосић.

Он је апеловао на грађане да заштите своју имовину и приликом одласка на одмор, те напоменуо да је у протеклом периоду евидетиран већи број крађа моторних возила која су била откључана, са кључевима у брави.

Ћосић је навео да је у посматраном периоду украдено 18 возила мање вриједности, од којих највише "голфова", а пронађено је њих 17. Утврђено је да су већи број ових кривичних дјела починила лица чији су иницијали А.К. и А.А, који су повратници у вршењу кривичних дјела.

Он је апеловао и на пољопривреднике и шумске раднике да не пале ватру на недозвољеним мјестима на отвореном, с обзиром на изузетно високе температуре ових дана које погодују ширењу ватре, која може угрозити људски живот и имовину.

Начелник Сектора полиције Стјепан Терзић навео је да је смањен за 17 одсто број случајева нарушавања јавног реда и мира, који је износио 203 за разлику од 245 таквих случајева у истом периоду прошле године.

Према његовим ријечима, најзаступљенији су туча и физички напади - 94 случаја, свађа и непристојно и дрско понашање 52 случаја, вријеђање другог лица 40 случајева, те ометање државних органа у вршењу јавних функција 30 случајева.

- Угрожавање безбједности пријетњом напада на живот и тјело забиљежен је у 22 случаја - додао је Терзић.

Начелник Одјељења крим-полиције Полицијске управе Бијељина Срђан Гајић рекао је да су у области злоупотребе дрога откривена 32 кривична дјела, а поднесено 20 извјештаја против 25 лица.

- Откривеност тих дјела у односу на исти шестомјесчни период прошле године је већи за 6,7 одсто, а број пријављених већи је за 3,8 одсто - навео је Гајић и додао да је, поред тога, евидентирано 67 прекршаја из ове области.

У првих шест мјесеци пронађена 762 мигранта

На подручју у надлежности Полицијске управе Бијељина у првих пола године пронађена су 762 мигранта која су илегално прешла границу, рекао је начелник Полицијске управе Жарко Ћосић.

- Највише их је поријеклом из Пакистана, Авганистана и Ирака - рекао је Ћосић данас на конференцији за новинаре.

Ћосић је додао да очекује да ће током љета прилив миграната бити повећан.

- Мигранти нису починили ниједно кривично дјело на нашем подручју, што потврђује да успјешно обављамо своје послове - оцијенио је Ћосић.