latinica  ћирилица
24/07/2019 |  13:25 ⇒ 13:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови талас врућине у Европи; у У Бордоу измјерено 41,2 степена (ФОТО)

Западну Европу очекује нови талас врућине ове седмице.

У француском граду Бордоу јуче је измерена највиша температура од 41,2 степена Целзијусова од када се води евиденција, чиме је премашен рекорд из 2003. године, када је било измјерено 40,7 степени, пренио је ББЦ.

Прогностичари предвиђају да ће ове седмице у Европи бити забиљежени нови рекорди, укључујући и Белгију, Њемачку и Холандију.

Портпаролка Свјетске метеоролошке организације Клер Нуји изјавила је да топлотни таласи носе "знак климатских промјена".

- Као што смо видјели у јуну, они постају све учесталији, они почињу раније и постају све интензивнији - истакла је Нуји и додала да то није проблем који ће нестати.

У већем дијелу Француске је издат наранџасти аларм, други највиши ниво упозорења.

Метео Франс је саопштио да би температура у Паризу могла да пређе рекордних 40,4 степена Целзијусових забиљежених 1947. године.

Белгија је издала црвено упозорење за цијелу земљу, Шпанија за регион Сарагосе, који је био погођен пожарима прошлог мјесеца, а висок ризик од избијања пожара постоји и у Португалу.

У Холандији, влада је активирала "национални топлотни план", а у Великој Британији се предвиђа да ће температура прећи 35 степени Целзијусових и могла би бити највиша икада забеиљежена.