latinica  ћирилица
24/07/2019 |  15:51 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Бијељина град спорта

Бијељина је добила статус Европски град спорта 2020. године.

Признање је стигло од Европске федерације престоница и градова спорта. Овај статус Бијељини ће донијети, између осталог, лакшу могућност добијања средстава за спорт из европских приступних фондовa.

Према ријечима градоначелника Бијељине у добијању статуса Европски град спорта 2020 године пресудило је улагање у спорт, инфраструктура и масовност бављења спортом у Семберији. 

Градоначелник Мићо Мићић каже да је у Бијељини више од 10.500 дјеце укључено у разноврсне спортске активности, што је десет одсто становништва, а и у просјеку европског стандарда. Наводи и да је пресудило и то што овај град већ 15 година улаже у спорт и омладину - навише у читавој БиХ.

Спортски радници у Бијељини поздрављају добијање овог признања, али истичу да је потребно много тога урадити како би Бијељина остала истински град спорта и у будућности. 

Тренер у ФK Зенит Жарко Новаковић каже да недостаје већи помак у посљедњих 20 година.

- У вријеме кад сам је тренирао на стадиону, па до данас, ништа се значајније није промијенило. Локлана администрација не може да испоштује оволики број становника и оволики број дјеце, и омогући им боље услове за рад - каже он.

У ситуацији када Бијељина нема градску дворану, а клубови муку муче са терминима за тренинге у школским салама, када на градском стадиону не постоје рефлектори и други услови за одигравање међународних утакмица, поједини локални политичари сугеришу градоначелнику да се не хвали много најновијим признањем.

Одборник у градској скупштини Александар Ђурђевић каже да су имали примјер да два кошаркашка клуба играју Премијер лигу БиХ, од који један има 150.000 KМ, а други је остао без икаквих примања.

- Или нпр. одбојкашки клуб игра европске утакмице, а нема никаву помоћ града - истиче Ђурђевић.

Градоначелник каже да је Бијељина у рангу Сарајева, као да само Бијељина и Сарајево имају два премијерлигаша. 

Мићић обећава скору градњу рефлектора на градском стадиону вриједну 900.000 КМ, терен са вјештачком травом, источну трибину, свлачионице, а у парку теретану на отвореном и нове стазе.