latinica  ћирилица
24/07/2019 |  16:15 ⇒ 25/07/2019 | 09:07 | Аутор: РТРС

Савез синдиката: Повећати најнижу плату и зауставити одлазак радника

Савез синдиката Републике Српске тражи да се од септембра повећа најнижа плата, а то ће бити и на дневном реду сљедеће сједнице Економско-социјалног савјета.

Траже да се о платама говори и на тематској сједници Владе, а буде ли потребно и у републичком Парламенту. Циљ је да се заустави одлив радне снаге.

Сачекаће Савез синдиката да прођу годишњи одмори, а онда од Владе очекује да у септембру одржи тематску сједницу. Тема горућа за раднике у Српској – плате. Прије сједнице Владе, сјешће са социјалним партнерима. И то у сриједу, 31. јула.

- Тражићемо да најнижа плата од септембра умјесто садашњих 450 на 550 КМ, а крајем децембра ново повећање, или да од 1. јануара најнижа плата износи најмање 600 КМ - истакла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Мишићева каже да су у Влади спремни да разговарају о томе. Већ сада зна да за ту тачку дневног реда нема подршку пословне заједнице. Потврђују то послодавци, јер, кажу, новембар је мјесец у којем ће се разговарати о најнижој плати.

- Тренутно није објективан ни један ни други захтјев. Ми ћемо, наравно, у периоду када за то дође вријеме, пред крај године, са Владом причати о таквим могућим рјешењима - рекао је Саша Тривић, Унија удружења послодаваца Републике Српске.

Да је право вријеме да се отворе разговори о платама упозоравају и грански синдикати.

- Тражимо апсолутно повећање плата, за све запослене у нашим областима и сада је тренутак да приликом креирања буџета за наредну годину Влада испуни обећања и повећа плате радницимау овом сектору - напомиње Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Синдикат металске индустрије и рударства, у недостатку општег колективног уговора, позива послодавце да отпочну разговоре о гранским колективним уговорима.

- Наш став, свих десет предсједника гранских синдиката, је да упутимо позив свим предсједницима удружења да до 1. септембра дође до састанка на којем ћемо отворити преговоре - поручио је Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

Синдикат подсјећа и на мјере Владе којима је у посљедње вријеме растерећена привреда, стимулисани послодавци, а плате радника повећане. Посљедња међу њима је поврат дијела пореза и доприноса на увећани дио плате радницима, што, како тврде у Синдикату, поједини несавјесни послодавци злоупотребљавају.