latinica  ћирилица
24/07/2019 |  17:06 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Из ГИКИЛ-а за девет година извучен 21 милион КМ на сумњив начин

Из фирме "Глобал испат коксна индустрија Лукавац" у посљедњих девет година извучено је на сумњив начин око 21 милион КМ, речено је данас на конференцији за новинаре која је одржана у Кантоналном тужилаштву Тузланског кантона.
ТК - Кантонално тужилаштво  (Фото:rtvtk.ba) -
ТК - Кантонално тужилаштво (Фото:rtvtk.ba)

Поступајући тужилац у овом предмету Ћазим Серхатлић рекао је да Тужилаштво сумња да је од 2006. до 2015. године посредством менаџерских уговора из ГИКИЛ-а извлачен новац за који се сматра да је неосновано исплаћен, пренијели су федерални медији.

Према сазнањима Тужилаштва, новац је био усмјерен на више непознатих адреса да би на крају завршио на рачунима фирме ГСХЛ која је у власништву Индијца Прамода Митала, који је јуче ухапшен.

Осим Митала, ухапшени су члан Надзорног одбора ГИКИЛ-а Реџип Даш и генерални директор ове фирме Парамеш Баташарија, због сумње да су извлачили новац из лукавачке Коксаре.

Истражне радње кантоналног тужилаштва Тузланског кантона о дешавањима у ГИКИЛ-у, речено је данас, почеле су почетком 2016. године када је поднешена кривична пријава против тадашњег генералног директора Дебасиша Гангулија.

Главни Тужилац Кантоналног тужилаштав Тузланског кантона Томислав Љубић рекао је да је расписана потјерница за Гангулијем, и додао да се, према информацијама које Тужилаштво има, он налази у Лондону.

Биће затражена и међународна правна помоћ посредством Министарства правде БиХ, како би Гангули био доступан правосуђу Бих.

Истрагом су, осим четири држављана Индије Прамода Митала, Раџиба Даша, Парамеша Баташарија и Дебасиша Гангулија, обухваћена и два држављанина БиХ Фаик Бушевац и Вехид Мешић, који се сумњиче за склапање штетног Анекс уговора, према коме се ГСХЛ, компанија у власништву индијских држављана, обавезала на улагања и плаћање уговорених обавеза у износу од 45 милиона КМ, што никад није учињено.

Љубић је рекао да грађани Тузланског кантона највише очекују од Тужилаштва да се криминал, који се дешавао у ГИКИЛ-у, адекватно казни.

Министарство унутрашњих послова Тузланског кантона саопштило је данас да су јуче у Лукавцу ухапшена три лица због сумње да су нанијели вишемилионску материјалну штету фирми ГИКИЛ.

Ухапшени су сувласник и предсједник Надзорног одбора ГИКИЛ-а П.М. /63/, члан Надзорног одбора ГИКИЛ-а Р.Д. /48/ и генерални директор ГИКИЛ-а П.Б. /56/, сва тројица држављани Индије.

У претресу просторија и возила на подручју Лукавца и Тузле, које користе осумњичени, пронађени су и привремено одузети мобилни телефони, таблет, нотеси, разна документа и други предмети који се доводе у везу с извршењем кривичних дјела.

Претреси, у којима је изузета одређена документација и из службених просторија ГИКИЛ-а, извршени су по налогу Кантоналног суда Тузла.

Ухапшена лица се сумњиче да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима - продужено кривично дјело, злоупотреба положаја или овлашћења, као и злоупотреба овлашћења у привредном пословању, чиме су нанијели вишемилионску штету правном лицу ГИКИЛ.

Осумњичени ће, уз извјештај о почињеним кривичним дјелима, бити предати Кантоналном тужилаштву Тузланског кантона на даље поступање.