latinica  ћирилица
24/07/2019 |  20:01 ⇒ 20:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Мигранти за швајцарску ТВ: Хрватска полиција нас туче моткама

Мигранти, који су недавно протјерани из Хрватске у БиХ, тврде да су их маскирани хрватски полицајци тукли моткама и шибама, начињеним од грана дрвећа.
Мигранти бјеже у шуму према хрватској граници (фото:Дневни аваз) - Фото: dnevni avaz
Мигранти бјеже у шуму према хрватској граници (фото:Дневни аваз)Фото: dnevni avaz

Они су новинарима СРФ-а показали ране које су задобили по ногама и леђима.

Мигранти тврде да их је хрватска полиција довела на границу према БиХ, а да се онда осам хрватских полицајаца постројило у шпалир, по четворо с обје стране, те да су наредили мигрантима да прођу кроз шпалир.

Када су, како додају, то учинили, они су их ударали моткама, највише по ногама и леђима.

Швајцарска јавна телевизија СРФ објавила је 10-минутни прилог о поступању хрватске полиције према мигрантима, али и о одговорности швајцарских власти за то што, како се наводи, та земља, као чланица шенгенске зоне и потписница Даблинског протокола, профитира од незаконите и насилне политике потискивања коју спроводе хрватске власти.

У прилогу се спомиње и писмо полицајца који се анонимно пожалио правобраниоцу Лори Видовић да га шефови тјерају да незаконито и насилно протјерује мигранте.

Приказани су и снимци са границе према БиХ и разговори са свједоцима из Велике Кладуше, који тврде да хрватска полиција понекад и аутобусима доводи мигранте до границе са БиХ и онда их насилно тјера да напусте Хрватску, што је противзаконито.

Једна особа, која живи близу границе с Хрватском, испричала је да често чује и пуцњеве и да је видјела како хрватска полиција протјерује мигранте у БиХ.

Хрватски портал Индекс наводи, позивајући се на процјене неименованиих свједока, да Хрватска дневно на илегалан начин у БиХ протјера у просјеку између 40 и 50 људи.

Портал оцјењује да је посебно занимљив дио прилога који се бави одговорношћу швајцарских власти које, како се наводи, профитирају од хрватске политике према мигрантима.

Истиче се да "двије мале земље имају изврсне односе", као и да Швајцарска ове године биљежи мањи број тражилаца азила захваљујући политици потискивања, коју спроводе периферне чланице ЕУ, укључујући Хрватску.