latinica  ћирилица
25/07/2019 |  17:35 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Требињско поље: Нови систем наводњавања крајем љета

Од почетка сезоне пољопривредници у Требињском пољу који користе воду са система кола на Требишњици, не могу редовно да наводњавају своје парцеле.

Проблем је висок водостај, ризичан приступ и нередовно одржавање, а нови систем за наводњавање биће у функцији тек крајем љета.

Од дванаест кола, која воду убацују у систем канала, само дио ради смањеним капацитетом. Једно од њих Душанки Будинчић далеко је тридесетак метара, али каже да од њега нема користи.

Она каже да не може да користи овај систем, те је била приморана да плати да јој се залије насад парадјза.

Појачан проток Требишњице према ПХЕ Чапљина, блокирао је нека кола.

Душко Вујовић, надзорни инжењер система за наводњавање ХЕ на Требишњици, каже да је проблем у томе што су кола тако урађена да не могу да раде у свим условима и капацитетом, али да највећи дио ради уз редовно чишћење и одржавање.

Техничко одржавање кола за наводњавање врши ХЕТ, а за чишћење усисних решетки и канала задужени су корисници.

Вујовић напомиње да су прошле недјеље организовали да се на два сата заустави испуштање на брани Горица, али да неки корисници нису дошли.

Душанка напомиње да је коло сада отворено и очишћено, али да не може да окрене, јер је висок ниво ријеке.

Овако би могло би да потраје до јесени. Ако је за утјеху, приводи се крају изградња система за наводњавање Требињског, Петровог и Гомиљанског поља. 

Вујовић се нада да ће систем, дио по дио, бити пуштан крајем августа или почетком септембра.

Министарство пољопоривреде Српске, Град Требиње и Хидроелектране на Требишњици у нови систем уложили су око 9,5 милиона марака.