latinica  ћирилица
28/07/2019 |  15:05 ⇒ 29/07/2019 | 10:16 | Аутор: РТРС

Захваљујући донацији Србије, креће реконструкција Дома здравља у Љубињу

Влада Србије донираће 120.000 марака за реконструкцију Дома здравља Љубиње. Становници овог дијела Херцеговине добиће бољу и квалитетнију здравствену услугу, а радници услове за рад.

Пацијенти љубињског Дома здравља кажу да је било крајње вријеме да се изврши реконструкција ове здравствене установе. Захвални су Влади Србије на донацији.

Реконструкција је више него неопходна, а менаџмент, због финансија, није имао нити има начин да то омогући. Донација је спасоносно рјешење за ову установу.

- И средства која мјесечно добијемо у облику транше нису довољна да покрију обавезе, у коју спадају пореска, добављачи, чак и плате исплатили смо само 35 посто за прошло мјесец. Не можемо ни столицу ни копир апарат да купимо - ријечи су Славице Пиљевић, директорице Дома здравља Љубиње.

Рендген апарат у љубињском Дому здравља стар је двадесетак година, а због квара није у функцији. Потребна је хитна његова поправка.

- У квару је и сто, који већ 5-6 година не ради. Потребно је да нађемо одговарајући сервис, без тога не вриједи. Прво морамо поравити сто, па онда прећи на дигитализацију - поручује Лазар Ковач, рендген техничар.

У Дому здравља имају спреман пројекат за реконструкцију и с нестрпљењем очекују почетак радова, од модернизације лабораторије, санирања мокрих чворова, набавку нове опреме.

Ипак донација у Љубињу изазвала је контрадикторне информације. Начелник општине Дарко Крунић у телефонском разговору потврдио нам је да је локална заједница за ова средства кандидовала пројекат наставка асфалтирања улица у насељу Виногради. О донацији Дому здравља, каже, не зна ништа. Судећи према стању у коме се здравствена установа налази- средстава Владе Србије ипак ће стићи на приоритетнију адресу.