latinica  ћирилица
30/07/2019 |  19:18 ⇒ 31/07/2019 | 10:03 | Аутор: РТРС

У Кантону 10 нема мјеста за мигранте

На иницијативу министра унутрашњих послова Кантона 10 у Федерацији БиХ, у Ливну је поново одржан састанак на тему мигранстке кризе. За истим столом са премијером кантона нашли су се представници општина Купрес, Томиславград, Ливно, Дрвар, Грахово и Гламоч. Једногласни су у ставу - у овом кантону нема капацитета ни услова за смјештај миграната.

Идеја и планови да се у Ливањском кантону отворе мигрантски центри више није прича која потиче из градских кулоара, већ је о томе незванично, разговарано са Министарством унутрашњих послова Ливањског кантона, који је своја сазнања и забринутост пренио представницима власти.

- Имао сам одређене контакте са представником међународних организација, првенствено представником ИОМ-а, додуше незваничне, гдје су они изнијели одређене идеје - каже Дарко Михаљевић, министар унутрашњих послова Кантона 10.

Нерад и неодговорност институција бх. довели су до мигрантске кризе, једногласно тврде учесници данашњег састанка.

- Сви градоначелници, односно начелници општина или њихови представници, изнијели су негативан став и огорчење према нераду бх. институција, првенствено Министартсва безбједности БиХ и оних који су надлежни за контролу граница - рекао је Михаљевић.

Власти ливањског кантона и грађани општина са већинским српским становништвом који су забринути за опстанак на родним огњиштима послали су данас једногласну поруку - нема капацитета за смјештај миграната.

Говори се о броју од 8.000 миграната који би били смјештени у овај кантон. За српске повратнике ово је забрињавајућа бројка, јер их у три општине има мање од 10.000.

- То би негативно утицало на српске повратнике јер су српске општине малобројног становништва и то би промијенило однос становништва на општинама Грахово, Гламоч и Дрвар - каже Милорад Глигић, начелник општине Босанско Грахово.

Које би биле потенцијалне локације за привремене мигрантске центре у Ливањском кантону, није познато, али јесте да се број кривичних дјела на рутама у кантону којима се крећу мигранти, повећао.