latinica  ћирилица
31/07/2019 |  09:26 | Аутор: СРНА

"Власти радницима морају да исплате стотине милиона KM"

У "Службеном листу БиХ" објављено је више од 200 пресуда које је Европски суд за људска права у Стразбуру донио у корист радника у БиХ још почетком године, које достижу стотине милиона КМ, а чију исплату власти у БиХ годинама покушавају да избјегну, пише Дневни аваз.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Пресудама, објављеним посљедњих дана, утврђено је да је БиХ, тиме што по 10 и више година касни са исплатама радницима за неисплаћене плате, накнаде за топли оброк, регрес или минули рад, повриједила права грађана на имовину и на правично суђење.

Суд у Стразбуру је изричит да ова дуговања, али и износи које је досудио на име нематеријалне штете и трошкова морају да буду измирени, наводи лист.

Само Зеничко-добојски кантон по таквим пресудама мора да плати радницима више од 300 милиона КМ.

Према писању Аваза, из кантоналних буџета сваком раднику који је добио пресуду у Стразбуру мораће бити исплаћено и 1.350 евра на име других трошкова.

За 212 радника који су добили пресуде пред Европским судом за људска права мораће бити издвојено више од пола милиона КМ.

Адвокат Адил Лозо, који је на челу тима који је у име радника поднио више од 800 тужби пред Судом у Стразбуру, изјавио је да су се власти у БиХ према овом проблему односиле игнорантски и разним измјенама закона и манипулацијама покушали да избјегну исплате радничких потраживања.