latinica  ћирилица
31/07/2019 |  19:39 ⇒ 22:51 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС открио план: Имамо спремне одлуке! (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервјуу за нашу телевизију да овај пут неће проћи намјера политичког Сарајева да са опозицијом из Републике Српске формира власт на нивоу БиХ, јер је спреман план којим ће то бити спријечено.
Милорад Додик и Маријана Ђурђевић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Маријана ЂурђевићФото: РТРС

Додик је истакао да је очигледно да СДА поново жели да бира представнике из Републике Српске, али да је доста непоштовање воље српског народа.

Изабере ли политичко Сарајево поново опозицију из Српске за свог партнера, то ће представљати, каже Додик, избор драстичне мањине и акт о распаду БиХ.

- Или ћете се договарати са релевантним представницима српског народа који су у овом тренутку конституисани у скупштинској већини, Влади или ћете имати то што тражите. Оно што ћемо ми учинити, је да ћемо прво донијети одлуке, а све већ имамо припремљено. Ми ћемо то донијети у току ноћи и прекинућемо систем индиректног опорезивања - јасан је српски члан Предсједништва БиХ. 

Додик даље наводи да ће Народна скупштина преко ноћи поништити све одлуке, које је мимо воље српског народа, наметнуо високи представник, те донијети одлуку да се надлежност Тужилаштва и СИПА укида на територији Српске.

- То су илегални органи који не могу да функционишу. Хоћете да се играте? Ја вам препоручујем да изаберете /Мирка/ Шаровића па ћемо видјети како ћемо се играти. Шта ћете урадити? - пита он.

Додик је упозорио да Предсједништво никада неће дати налог за рат у БиХ, којим се, каже, желе застрашити грађани.

- Ко ће дозволити да дође до рата? Предсједништво неће. Само застрашују народ, то је лаж. Ово је ставр политичког процеса. Дајте нам само довољан разлог да спроведемо план, а довољан разлог у овом тренутку је ово што хоће за опозицијом - каже он.

Српски члан Предсједништва подвлачи да рат није могућ и да би сви српски војници у Оружаним снагама слушали команду из Републике Српске.

- Постоји ли илузија да ће другачије бити? Мислите да ће Хрвати ратовати против хрватског народа или Бошњаци против бошњачког народа? СИПА има надлежности. Па добро, да дође у Републику Српску, па и имамо и ми нашу полицију. Позваћемо Србе да изађу одатле, па ћемо видјети како ће то изгледати. Како мислите, са федералном и кантоналном полицијом ући у Српску? По чијем налогу? Устав каже да оружане снаге једног ентитета не могу да иду у други ентитет. Тиме, дакле, директно кршите Устав - наглашава Додик.

Српски члан Предсједништав БиХ поручио је да Република Српска неће пристати на условљавања политичког Сарајева, нагласивши да "они који сједе у Савјету министара годинама не раде у интересу Српске".

Додик је нагласио да је БиХ показала да је неспособна и непотребна земља, а о њеној нефункционалности и неодрживости мајбоље говори то што би, усљед неформирања Савјета министара, Денис Звиздић од 6. августа требало да буде на двије функције, у извршној и законодавној власти.

- Како је могуће да човјек буде предсједавајући Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ? Па гдје то има? А мени кажу да сам диктатор и кажу ми да је овдје диктатура, режим. Шта је то тамо? Да ли се то може објаснити либерално-демократском свијету? - пита Додик.

Српски члан Предсједништва тврди да је БиХ неконтролисана у свом кретању, грађанима у Српској гарантује мир и позива их да, када дође вријеме за то, подрже одлуку Народне скупштине, обаве своју грађанску дужност и изађу на референдум.

Погледајте комплетан интервју са српским чланом Предсједништва БиХ:

Повезане вијести:

Додик открива план у случају да СМ буде формиран без легитимних представника Српске

Китаровићева имала довољно елемената за изјаву о БиХ

Додик: Шаровићева прича о Трговској гори у функцији обрачуна са Српском