latinica  ћирилица
01/08/2019 |  15:57 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Хаџићи: Мигранти ремете нормалан живот, стрпљење при крају

Начелник општине Хаџићи Хамдо Ејубовић упозорио је данас да мигранти полако ремете нормалан живот у овој општини и да је стрпљење грађана "на самој граници".

- Ово је казна за нас. Што је најгоре ми не знамо до када ће ова казна трајати, нити има било ко да нама Хаџићанима каже до када ћемо ово трпити. Желим са овог нивоа поручити да је наше стрпљење на самој граници - изјавио је Ејубовић током састанка чланова Координационог тима Кантона Сарајево за мигранате са представницима Службе за послове са странцима и представницима Међународне организацације за мигранте БиХ.

Он је истакао да локално становништво од овог тима очекује да заједно изврши притисак на Владу Федерације БиХ и на Савјет министара у техничком мандату да растерети Центар за мигранте Ушивак и Хаџићане тако да се оформи неколико других центара изван ове локалне заједнице како би терет мигрантске кризе био равномјерно распоређен, сапштено је из општине Хаџићи.

Премијер Кантона Сарајево Един Форто указао је синоћ на састнаку на сличне проблеме у Крајини и истакао да ће Влада Кантона посебну пажњу посветити општини Хаџићи како би тренутна ситуација била побољшана.

- Међутим, то неће ријешити проблем мигрантске кризе. Потпуно се слажем са начелником Ејубовићем да би, када би се донијела одлука на нивоу Савјета министара и издала јасна команда о градњи прихватних центара на другим локацијама изван Кантона Сарајево, ситуација била пуно другачија - додао је Форто.

Директор Службе за послове са странцима и члан тима за рјешавање мигрантске кризе Слободан Ујић рекао је да нико нема чаробни штапић да се ова криза, која ће, како је рекао, потрајати дуже вријеме, ријеши.

- Тренутно у Турској има између три и четири милиона избјеглица, а у Грчкој између 70.000 и 80.000 миграната. Два су правца њиховог кретања, из Грчке преко БиХ за земље западне Европе и друга рута је преко Србије која чини око 80 одсто илигалног уласка миграната у БиХ и негдје око 20 одсто улазака из Црне Горе - рекао је Ујић.

Он је нагласио да није за то да БиХ постане сабирни центар, наглашавајући да су државне границе највећи проблем.

- Ако то не ријешимо онда нема помака ни на локалном нивоу. Са данашњим даном ми имамо нешто више од 14.000 регистрованих миграната. Нас тај проблем сигурно чека у наредних неколико година. Што се тиче конкретно Хаџића, апсолутно подржавам идеју начелника Ејубовића да се оформи неколико других локација за прихватање миграната како би се ситуација у Кантону Сарајево релаксирала - истиче Ујић.

Јучерашњи састанак је имао само једну тачку дневног реда, а то је увећан прилив миграната са фокусом на општину Хаџићи.

Након што су обишли миграциони центар Ушивак, састанку су присуствовали начелник Ејубовић, премијер Кантона Сарајево Форто, директор Службе за послове са странцима Ујић, министри у Влади Кантона Сарајево Малик Гарибија, Амела Софтић и Адмир Катица.

На састанку су били и комесар полиције Кантона Сарајево Милорад Башић, начелник Полицијске станице Хаџићи Асим Мердановић те представници Кантоналног завода за јавно здравство, робних резерви, Јавне установе Центар за социјални рад, Кантоналне управе Цивилне заштите, представници ИОМ БиХ.