latinica  ћирилица
02/08/2019 |  09:19 | Аутор: РТРС

У ФБиХ највећа епидемија морбила

Федерација БиХ протеклих неколико мјесеци борила се са највећом епидемијом морбила од окончања рата у БиХ, а Заводу за јавно здравство ФБиХ од почетка године до августа пријављена су 1.304 случаја обољелих.

Од свих регистрованих 99 одсто било је невакцинисано, непознатог вакциналног статуса или нису примили довољан број вакцина.

Дневни аваз пише да је највише обољелих било у Сарајевском кантону 854, а потом у Средњобосанском 285 и Унско-санском 83.

У Републици Српској је ове године број обољелих од морбила био око 40.

Из Завода за јавно здравство ФБиХ наводе да највећи број обољелих од морбила у ФБиХ, око 48 одсто, чине дјеца у доби до четири године, те отприлике 17 одсто дјеце од пет до девет година.

Најважнија интервенција за спречавање појаве болести јесте да се достигне 95 одсто покривености вакцинацијом дјеце с двије дозе вакцине на подручју свих кантона и вакцинацијом других који нису вакцинисани.

Дјеца треба да буду вакцинисана након годину и у шестој години. Касно је вакцинисати се са три године, поготово ако се јаве епидемије, јер су могуће веће компликације, пише Аваз.