latinica  ћирилица
02/08/2019 |  14:05 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Градска управа Бањалука демантује наводе Станића

Градска управа Бањалука енергично демантује низ неистинитих конструкција Слободана Станића (СДС), које је изнио на данашњој конференцији за штампу, поводом еколошке ситуације у кругу Пословне зоне Инцел.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

У данашњој изјави на конференцији за штампу, наводе из Градске управе, Станић изнио је низ неистинитих информација, почевши од тврдње да су "ватрогасци ишли да гасе запаљену дрвену сјечку, а заправо су гасили пирален".

Цитирају Станића: "Ватрогасци су ишли да гасе сјечку, а касније су утврдили да има пирален".

Ове тврдње су кажу, потпуна неистина, те би, истине ради, Станић требао да докаже кад и ко је утврдио присуство пиралена на локацији складишта дрвне сјечке.

Градска управа не располаже таквим сазнањима, нити било која друга релевантна институција, која је укључена у санацију Инцела.

Да се боље информисао, наводе у саопштењу, Станић је лако могао пронаћи медијске, али и званичне извјештаје Ватрогасне бригаде о томе да је пожар на складишту дрвне сјечке, које се такође налази у кругу Пословне зоне Инцел, избио 7. марта ове године.

- Овај пожар се догодио цијела два дана прије него што је, у потпуно одвојеном инциденту, дошло до избијања пожара на потпуно другој локацији – на мјесту некадашње Енергане - наводи се у саопштењу. 

Осим евентуалне политичке злоупотребе, остаје нејасно како је Станић уопште успио да помијеша два потпуно одвојена инцидента – пожар на складишту дрвне сјечке од 7. марта и пожар у некадашњој Инцеловој енергани, који је избио 9. марта.

- Такође, енергично демантујемо тврдње Станића о томе да ватрогасци, наводно, нису носили прописану заштитну опрему приликом гашења оба пожара. У случају пожара на складишту сјечке, припадници ватрогасне бригаде су користили прописану заштитну опрему за пожаре на отвореном простору - наводе из Градске управе.

Дакле и у овом случају, истичу, ради се о потпуној неистини.

- Приликом друге интервенције, оне од 9. марта, кад је избио пожар у некадашњој енергани, ватрогасци су користили заштитну опрему за гашење пожара у затвореном простору. Размијевања ради, приликом интервенције, кориштени су тзв. изолациони апарати за гашење пожара у затвореном простору, а те тврдње се лако могу провјерити увидом у ТВ снимке - објашњава се у саопштењу.

Захваљујући овој технологији, наводе они, гашење пожара у затвореним просторијама је у потпуности безбједно, пошто ватрогасци удишу чисти ваздух из специјалних боца које су кориштене приликом обуздавања ватрене стихије.

Што се тиче здравственог стања припадника Ватрогасне бригаде, истичу да, нити један припаданик Ватрогасне бригаде није имао еведентираних здравствених проблема као посљедицу гашења два наведена пожара.

Притом, напомињу да се сви припадници Ватрогасне бригаде, због природе посла, сваке године упућују на систематске здравствене прегледе. Таква пракса је настављена и ове године.