latinica  ћирилица
05/08/2019 |  12:26 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Тепавчевић: Усклађивање Закона о платама са Законом о раду

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић најавио је да ће у сриједу, 7. августа, више од 300 представника чланова Конфедерације донијети декларацију која ће се односити на круцијална питања права радника, а као основни захтјев истакао је усклађивање закона о платама са кровним Законом о раду.
Жељко Тепавчевић - Фото: СРНА
Жељко ТепавчевићФото: СРНА

Тепавчевић је на конференцији за новинаре у Требињу рекао да ће се захтјеви, који ће бити донесени на сабору предсједника синдикалних организација Конфедерације синдиката Српске, односити на измјене Закона о раду, Закона о државним службеницима, Закона о јединицама локалне самоуправе.

Он је навео да ће ти ставови и заључци бити упућени свим надлежним инстутицијама, предсједнику Републике српске, Народној скупштини, Влади и да ће бити затражено да буду уврштени као платформа економске политике за 2020. годину.

- Обрадићемо сву проблематику, од проблематике здравстених радника, радника у образовању до произвођача, металске индустрије, Електропривреде, гдје ћемо да ставимо акценат на повећање плата оним запосленима који раде у производњи, у одржавању, од чега и зависи успјешно пословање - нагласио је Тепавчевић.

Тепавчевић је рекао да ће се у сриједу изаћи са јасним ставом и планом корака како да се ријеши проблем жељезничара, те напоменуо да у Жељезницама Српске више од 700 радника прима минималну плату од 450 КМ.

Он је додао да је изузетно важно и рјешавање питања радника запослених у предузећу "Арцелор Митал" Приједор, јер постоји најава да ће од 1. септембра њих 300 остати без посла.

- Очекујемо велико јединство, да ће све колеге из свих области да буду солидарне и да у сриједу донесемо заључке и покажемо спремност на борбу свим синдикалним средствима, да бисмо спријечили отпуштање радника, обезбиједили сигурност радних мјеста и обезбиједили адекватне плате за тај рад - истакао је Тепавчевић.

Он је додао да је неизвјестан почетак рада Рафинерије у Броду, те истакао да је потребно да се уложи напор да би се та радна мјеста сачувала и зауставио одлив радне снаге.

Тепавчевић се осврнуо на општи колективни уговор, рекавши да он није био прихватљив за Конфедерацију синдиката Републике Српске, јер су тим уговором дата мања права радницима, чак и од оних које је закон дао.

Он је истакао да је Конфедерација синдиката са Унијом послодаваца потписала Меморандум, те изразио очекивање да ће у наредним мјесецима доћи до потписивања гранских колективних уговора, што ће допринијети побољшању привредног амбијента и повећању права запослених у Реублици Српској.