latinica  ћирилица
06/08/2019 |  10:26 | Аутор: СРНА

Очекиване стопе економског раста од 3,8 одсто годишње

У БиХ се од 2020. до 2022. године, под претпоставком очувања стабилног окружења, очекује економски раст по просјечним стопама од 3,8 одсто на годишњем нивоу, наводи Дирекција за економско планирање БиХ.
Бруто домаћи производ (БДП) - Фото: РТРС
Бруто домаћи производ (БДП)Фото: РТРС

Током овог периода очекује се да домаћа потражња кроз приватну потрошњу и инвестиције буде главни ослонац економског раста.

С друге стране, током посматраног периода, очекује се стагнација јавне потрошње, што ће довести до смањења њеног учешћа у структури бруто домаћег производа /БДП/, односно његовог доприноса у економском расту, наводи Дирекција у информацији о перспективама за БиХ.

У том периоду очекује се да би реформске мјере усмјерене на побољшање пословног амбијента требало да доведу до већих улагања која би првенствено ојачала приватни сектор, повећала запосленост, али и спољнотрговинску размјену.

Од 2020. до 2022. године у БиХ се очекује осјетнији раст економске активности у оквиру којег би дешавања у индустријској производњи требало да имају главну улогу.

Осим спољних прилика у овом средњорочном временском оквиру, очекује се и значајнији утицај интерних динамика у функцији јачања индустријске производње у БиХ, што ће, према пројекцијама, за резултат имати очекиване стопе раста физичког обима производње од пет одсто на годишњем нивоу.

Средњорочне прогнозе у области тржишта рада од 2020. до 2022. године везане су за очекивани економски раст у региону и ЕУ, што би требало имати позитивне импликације на запосленост и на плате у БиХ.

Повећање извоза и инвестиција у БиХ би подстакло запошљавање и креирање нових радних мјеста, те уз, позитивна дешавања у области индустрије, трговне, али и одређених услуга, створило реалне услове за раст броја запослених.

У информацији се наводи да би се од 2020. до 2022. године број запослених могао бити повећан од 2,9 одсто до 3,1 одсто на годишњем нивоу.

Уз повећан обим послова и бољу пословну климу, очекује се и раст нето плата од 3,2 одсто до 3,4 одсто на годишњем нивоу.

У информацији се наводи да у 2020. години раст цијена може бити по стопи од 1,4 одсто, а од 2021. до 2022. године од 1,5 до 1,7 одсто.