latinica  ћирилица
07/08/2019 |  10:07 | Аутор: СРНА

Не постоји јединствена евиденција о умрлим мигрантима

У БиХ не постоји јединствена евиденција о умрлим мигрантима, а од почетка мигрантске кризе највише њих је умрло или погинуло у Унско-санском кантону, пише федерална штампа.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У случају смрти, према Закону о странцима који је на снази у БиХ, надлежна полицијска тијела дужна су да обавијесте Министарство иностраних послова у Савјету министара, које треба да информише дипломатско-конзуларно представништво државе из које странац долази.

Портпарол Министарства унутрашњих послова /МУП/ Унско-санског кантона Але Шиљдедић рекао је за "Дневни аваз" да је од почетка мигрантске кризе највише миграната умрло или погинуло у овом кантону.

- Након што се утврди узрок смрти, тијела се налазе у мртвачници у Кантоналној болници у Бихаћу. Уколико постоји могућност да се утврди идентитет, путем амбасаде матичне државе настоји се доћи до породице, тијело се депортује у земљу поријекла. Трошкове плаћа породица или држава одреднице, могуће је и амбасада или Међународна организација за миграције - рекао је Шиљдедић.

Многи мигранти када дођу у БиХ дају лажне податке због страха да ће бити утврђено да су већ боравили у сусједним земљама, што би значило њихово враћање у те земље.

Он је навео да је прије само неколико дана једног мигранта у Бихаћу усмртнио воз, те да су пронађена угљенисана тијела тројице мушкараца чији идентитет није познат.

- Постоје случајеви гдје није могуће утврдити идентитет, па тако у Бихаћу имамо три тијела које није могуће идентификовати. Та лица сахрањена су на градском гробљу у Бихаћу о трошку међународних или хуманитарних организација - рекао је Шиљдедић и додао да преношење посмтрних остатака у матичну земљу зависи од државе до државе.

У Републици Спрској је у овој години евидентирано да су умрла три мигранта, а прошле године седам, потврђено је у МУП-у Републике Српске.

- У највећем броју случајева утврђено је да је смрт наступила утапањем, а ради се о лицима за које није утврђен идентитет јер уз себе нису имали личне документе. Након извршених увиђаја, надлежно тужилаштво наређује даље поступање са лешом, о чему МУП Републике Српске нема информација - наводе из МУП-а Српске.