latinica  ћирилица
07/08/2019 |  11:51 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Дани меда у Семберији

У оквиру Пантелинских свечаности отворени су 15. Дани меда у Семберији. На овом тродневном сајму на Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини двадесетак излагача представло је разноврсну палету производа од меда.

Ова година није била уносна за семберске пчеларе, јер су због хладног и кишног прољећа остали без планираних количина меда. Ипак, приходи се не мјере на нивоу једне године, тако да се марљив рад већини исплати, а пчеларством се баве и све млађе генерације.

- Тренутно имам око 60 друштава, а планирам проширење до оптрилике 100 кошница. Принос по кошници је отприлике око 20-ак килограма - каже Младен Тешић, секретар Удружења пчелара Семберије.

Удружења пчелара Семберије окупљају близу стотину пчелара којима помажу у комплетном процесу, од заснивања и одржавања пчелињака, до продаје њихових производа.

- Чини ми се да се људи све више баве производњом меда у нашем граду, поготово они који су у пензији - каже градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Осим семберских, производе су представили и пчелари из сусједних општина, гости с Озрена и из Србије. Сајам ће трајати до 9. августа. Грађани Бијељине тако ће моћи да пробају разне врсте меда и пчелињих производа и да купе мед по нешто повољнијим цијенама.