latinica  ћирилица
08/08/2019 |  11:42 ⇒ 19:26 | Аутор: klix.ba

Изетбеговић: Опозиција из Српске сачинила Годишњи национални план за НАТО

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је данас да Споразумом о формирању власти на нивоу БиХ и у питањима везаним за НАТО не постоји побједник ни губитник и да је пронађена средина.

- Чланом 3 Споразума смо дефинисали да ће се радити по Устави у закону и ранијим одлукама Предсједништва БиХ и ту је ствар сасвим јасна. БиХ је у МАП-у. И рекли смо да ће бити достављани планови у Брисел. Мислим да требамо да радимо на компромисима, редукујемо планове, да буду прихватљиви за све стране али и за сам НАТО. Свако даље детаљисање ће заковати ствари - рекао је Изетбеговић.

На питање како коментарише интерпретације у јавности да су Додик и он и побиједили и изгубили, Изетбеговић је рекао да је очито да су "нашли неку средину".

- Није могуће да смо обојица побиједили нити изгубили. Опозиција мора нешто да говори. Погледајте тај члан 3, он је дефинисан како сам га и описао. Нема говора да сам ја нешто изгубио. Можда нисам све прецизирао. Није до предсједника политичких странака да детаљишу те ствари. Тај дан нисмо успјели да то дефинишемо, био сам и с господином Жељком Комшићем. Ми даље радимо. Што се тиче опозиције у Републици Српској, па они су сачинила тај план. Додик га може само прихватити редукованог, бесмислено је да га оптужују да је издајник - нагласио је Изетбеговић.

Изетбеговић је рекао да је разговарао са америчким амбасадором о Годишњем националном плану.

- Шефик Џаферовић и ја смо разговарали с америчким амбасадором о АНП, о ономе шта им није било јасно. Ја сам им дао појашњење које сам и сада изнио и они су задовољни и наравно да инсистирају на АНП - истакао је он.

Изетбеговић је навео да ће тек бити покренути преговори за формирање Владе ФБиХ.