latinica  ћирилица
08/08/2019 |  12:47 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Свечано отворена дворана "Косово и Метохија" у Хан Пијеску

На Хан Пијеску данас је свечано отворена нова дворана "Косово и Метохија", некадашњи Соколски дом, у чију је реконструкцију уложена 351.000 КМ.
Хан Пијесак - Дворана "Косово и Метохија" - Фото: СРНА
Хан Пијесак - Дворана "Косово и Метохија"Фото: СРНА

Реконструкција је почела 2017. године, за шта је општина Хан Пијесак издвојила 103.000 КМ, Влада Републике Српске 174.000 КМ и тадашњи предсједник Српске Милорад Додик 73.000 КМ.

- Хан Пијесачани су с поносом дали име дворани "Косово и Метохија" и ово је порука нашој браћи на Косову и Метохији и мајки Србији да смо ми увијек уз њих и увијек ћемо бити - рекао је начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић.

Он је изјавио Срни да је ријеч о једној од најстаријих зграда у Хан Пијеску која је за вријеме Краљевине Југославије била спомен-дом краља Александра којег су направили соколари за благопочившег Александра Карађорђевића.

Остојић је напоменуо да је зграда уназад 30 година била девастирана, урушила се и сада је реконструисана.

Наводећи да је ово вјероватно једина зграда у Републици Српској са називом Косово и Метохија, Остојић је подсјетио да су одборници Скупштине општине на посљедњој сједници донијели одлуку да дворана добије ово име, а одборници ПДП-а, СДС-а и ДНС-а били су уздржани.

- Хан Пијесак је један од ријетких градова у васцијелом српству који толико дуго слави своје Видовдане. Ова општина је 1918. године имала Цркву Лазарицу посвећену цару Лазару и славила је и тада Видовдан, све до 1942. године када је та црква срушена и запаљена од усташа. Хан Пијесак није имао цркву до 1979. године када је дозвољено да се направи црква, али на другом мјесту. Она је посвећена Светом великомученику Пантелејмону кога данас славимо као крсну славу општине. Датум се подудара и са ослобођењем Хан Пијеска од фашиста, усташа и Нијемаца - рекао је Остојић.

Он сматра да је неко смишљено радио да се послије ослобођења не направи Црква Лазарица.

- Вјероватно да нас гурну у заборав и да заборавимо и Лазара и Косово, али народ Романије је чудан народ Републике Српске и није прекидао славити Видовдане, није се одрекао ни Косова нити Лазара. Ми о њима пјевамо на нашим крсним слава, дичимо се Косовом - рекао је начелник општине Хан Пијесак.

Према његовим ријечима, дворана ће имати широку намјену и користиће се за спортове без лопте, биће сала за изложбе и за пријеме.

Он је напоменуо да гријање није завршено у потпуности и да је то инвестиција од 30.000 КМ, али да би до краја године и то требало бити завршено, након чега ће објекат бити предат на коришћење Центру за културу и спорт.