latinica  ћирилица
08/08/2019 |  13:05 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Отворен Сабор трубача у Гучи

Сабор трубача у Гучи отворен је данас звуцима трубачке химне "Са Овчара и Каблара" и подизањем саборске заставе, а трајаће до недјеље, 11. августа.

Поздравно слово на 59. Сабору трубача одржао је овогодишњи домаћин министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије Бранислав Недимовић, који је рекао да је "џаба Рију карневал и Берлину `Октобар фест`, кад Србија има Гучу".

- Нека Србија за трен застане да чује трубу Гуче, јер оно што има Србија, што има Гуча нема нико. Гуча је место где су сви добродошли. Надам се да ће после овог 59. Сабора читава Србија пожелети да дође на 60. Сабор, а ја ћу са своје стране учинити све да догодине домаћин Сабора буде Александар Вучић - рекао је Недимовић.

Првог дана Драгачевског сабора трубача отворене су изложбе самоуких ликовних умјетника, Сајма књига, привредне изложбе и Сајма туризма, а биће одржано и такмичење пионирских и омладинских трубачких оркестара Србије, те наступи више фолклорних и пјевачких група.

Изложене су и трубе с почетка 19. вијека, а посјетиоци се могу упознати о историји Сабора, који је први пут одржан 14. октобра 1961. године.

Осим инструмената који су прославили многе мајсторе трубе у Гучи, изложене су и трубе које су Драгачевци доносили из разних ратова и бојева.

У вечерњим часовима најављена су два концерта мајстора трубе - Саше Крстића и Дејана Јевђевића са њиховим оркестрима, те концерт групе "Црвена јабука".

На вишедневном програму Сабора су и такмичења у народном вишебоју, здравичара, избор за најљепшу народну ношњу, традиционална манифестација "Стара драгачевска свадба", више концерата трубачких оркестара, међу којима су и концерти Бобана Марковића, Дејана Петровића и Дејана Лазаревића.

Најављени су и концерти страних трубачких оркестара из Француске, Чешке, Аустралије, Португала и Словеније, пренијели су београдски медији.

У финалном такмичењу Сабора трубача, које је на програму у суботу, 10. августа, у 20.00 часова такмичиће се 16 трубачких оркестара.

У недјељу, 11. августа, од 19.00 часова побједници Сабора ће одржати концерт.

Први Драгачевски сабор трубача у Гучи одржан је средином октобра 1961. године, када су у такмичењу учествовала четири оркестра.

Сабор трубача, познат и као "Гуча фестивал", традиционална је фестивалска манифестација и јединствена смотра трубаштва која се сваке године одржава у варошици Гуча, у Драгачеву, у региону западне Србије.

Скоро милион посетилаца из Србије и иностранства долази сваког августа у ово мјесто од 2.000 становника.