latinica  ћирилица
08/08/2019 |  15:59 ⇒ 09/08/2019 | 08:32 | Аутор: РТРС

Вишковић за РТРС: Могућа нова тужба против Федерације БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је за нашу телевизију да је имао законску обавезу да заштити буџет Српске, због чега је потписао тужбу против Федерације БиХ због дуга од 35 милиона марака од расподјеле прихода од индиректних пореза. Рекао је да се износ односи само на период од јуна 2017. до децембра 2018. године, а да ће и за остатак дуга, ако питање коефицијената не буде ријешено, бити поднесена нова тужба.

Каже да је и то једно од питања које чека формирање нове власти на нивоу БиХ.

- И са становишта и прописа Републике Српске, ја као предсједник Владе дужан сам да водим рачуна о буџету Српске и о заштити тог буџета. Према томе довољно смо дали простора и времена чекајући обећања са разних страна о формирању власти на нивоу Федерације БиХ. Понављам, више није било простора и моја је законска овавеза да штитим буџет Републике Српске. и као предсједник Владе био сам принуђен да тражим од наших институција да поднесу тужбу. Тужбу је поднијело наше Правобранилаштво Суду БиХ - рекао је он.

Око расподјеле коефицијаната, Вишковић каже да је ту све законом прописано.

- Према томе, УИО срачунава те коефицијенте квартално и овдје се поставља једно објективно питање да ли то власт на нивоу Федерације БиХ не вјерује УИО. Сада, да ли и ми треба да поставимо да ли нама та УИО треба или не треба и за шта она нама служи ако нема повјерења. Ако неко нема повјерење у ту управу онда треба јасно и гласно то да каже и да тражи неку ревизију - нагласио је предсједник Владе Српске за РТРС.