latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:32 | Аутор: СРНА

Министарство одбране добило мишљење са резервом

Министарство одбране у Савјету министара добило је мишљење са резервом од Канцеларије за ревизију институција БиХ у коначном извјештају о финансијској ревизији за 2018. годину.
Министарство одбране БиХ - Фото: РТРС
Министарство одбране БиХФото: РТРС

Међутим, у односу на претходни извјештај за 2017. годину, постигнут је евидентан напредак у Министарству одбране, па је стога Канцеларија за ревизију институција БиХ дала позитивно мишљење на усклађеност финансијских трансакција и информација у свим материјалним аспектима у складу са законом и другим прописима, саопштено је из Министарства одбране.

То подразумијева да је обезбијеђено намјенско, сврсисходно и законито кориштење расположивих средстава за реализацију утврђених програмских циљева институција одбране, чиме је осигурано економично, ефикасно и ефективно функционисање система финансијског управљања и контроле, наводи се у саопштењу.

Из Министарства наводе да је мишљење са резервом дато превасходно јер у вријеме сачињавања извјештаја процес процјене и књижења покретне перспективне војне имовине још није био завршен, а све због комплексности активности комисија на терену.

У међувремену је Министарство одбране учинило огроман напор на реализацији ове активности, тако да је процјена и књижење завршено закључно са 31. јулом 2019. године, наводи се у саопштењу.

У извјештају је констатовано да је Министарство одбране учинило значајне напоре на рјешавању питања непокретне перспективне војне имовине.

Министарство одбране напомиње да континуирано од 2015. године до данас добија мишљење с резервом од Канцеларије за ревизију институција БиХ и додаје да то говори о напретку у неколико области у односу на ранији период, а посебно у систему јавних набавки, материјално-финансијског пословања и управљању људским ресурсима.

У саопштењу се наводи да је Министарство након преузимања и анализе извјештаја и препорука из извјештаја предузело низ мјера и активности на припреми и изради интегралног акционог плана за отклањање утврђених недостатака и примјени препорука из извјештаја о финансиској ревизији Министарства одбране за 2018. годину.

Циљ предузетих мјера и радњи јесте укупно унапређење рада институције, додаје се у саопштењу.