latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:39 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Бањалука добила градску башту

Бањалука је први град у Републици Српској и БиХ, који је добио градску башту, по угледу на европске градове. Првим кораком у реализацији тог пројекта, грађанима је омогућено да за своје потребе узгајају воће, поврће, зачинско биље и цвијеће, по принпицима еколошког узгоја.

Град је подржао идеју удружења грађана "Градске Баште" и обезбиједио локацију у Дракулићу, укупне површине пет хиљада квадратних метара. Земљиште је дато на привремено кориштење за потребе реализације пројекта "Бањалучка градска башта" и неће се користити за комерцијалну производњу.

- Ова земља сама од себе није плодна, али, трудом и радом наших суграђана, овдје успијевају разне врсте воћа, поврћа и биља. Град ће захваљујући успјешној реализацији пројекта и добрим резултатима, наставити да подржава ове активности и прошириће капацитете пројекта, јер постоји значајна заинтерсованост грађана - истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Савремени модел урбаних башта посљедњих деценија доживљава велику популарност широм свијета, а подразумијева заједничко управљање баштом самих корисника и других заинтересованих грађана и удружења.

- Ријеч је о био производњи, што значи да нема уноса вјештачких ђубрива, нити било какве хемије. Радимо у складу са природом, те велики значај имају и обуке које дајемо нашим суграђанима како да на најприроднији начин узгајају намирнице које свакодневно користе - истакла је Милка Тамамовић, координатор пројекта "Градске баште".

Циљеви који се желе остварити овим пројектом су: подизање свијести о потреби еколошке производње хране, сакупљање и очување старих и ријетких сорти сјемена, промоција и едукација грађана о здравом начину живота и узгоју хране у урбаној и руралној средини.