latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:57 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Хан Пијесак: Дворана "Косово и Метохија" отворила врата

У Хан Пијеску отворена је нова дворана "Косово и Метохија", некадашњи Соколски дом, у чију је реконструкцију уложена 351 хиљада марака. Ријеч је о једној од најстаријих зграда у Хан Пијеску, која је за вријеме Краљевине Југославије била спомен-дом краља Александра којег су направили соколари за Александра Карађорђевића.

Реконструкција је почела 2017. године, за шта је општина Хан Пијесак издвојила 103.000 КМ, Влада Републике Српске 174.000 КМ и тадашњи предсједник Српске Милорад Додик 73.000 КМ. Ово здање је на понос свих грађана Хан Пијеска.

- "Хан Пијесачани су с поносом дали име дворани "Косово и Метохија" и ово је порука нашој браћи на Косову и Метохији и мајки Србији да смо ми увијек уз њих и увијек ћемо бити - рекао је начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији није крио задовоњство урађеним.

- Хвала општини Хан Пијесак. Ово је велика порука за Косово и Метохију, колико је Републици Српској стало до њих и јасан сигнал да нису заборавњени и остављени - истакао је Арлов.

Име Косово и Метохија је симбол заједништва и подршке Срба са обје стране ријеке Дрине.

- Ово је једна у низу акција које ћемо покренути. То је обавеза према сваком Србину који је носи у себии жели добро свом народу - напоменуо је Дамјан Јовић, замјеник директора Кацеларије Владе Србије за Косово и Метохији.

Бошко Томић, изасланик Српског члана Предсједништва БиХ напомиње значај оваквих пројеката.

- Хан Пијесак је једна од локалних заједница која баштини традицију српског народа дајући новој дворани баш овакво име као што је "Косово и Метохија" - ријечи су Томића.

Дворана ће имати широку намјену и користиће се за спортове без лопте, предвиђена је сала за изложбе и пријеме, а у наредном периоду треба да буде ријешен проблем гријања објекта.