latinica  ћирилица
08/08/2019 |  17:10 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Угрожено снабдијавање електричном енергијом у цијелој БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у интервјуу за РТРС да је кључни проблем предузећа Електропренос БиХ тај што се због неформирања власти на нивоу ФБиХ и БиХ није именовао нови директор, те додао да је због тога "заробљен" новац који је предвиђен за инвестиције.
Електропренос БиХ - Фото: РТРС
Електропренос БиХФото: РТРС

- Тамо се налази новац, тачније око 170 милиона КМ. Та средства су предвиђена за инвестиције управо у тој области. То није новац за плате, за буџете или Владу, за пензије... - навео је премијер Спрске.

Вишковић је навео да већ постоји велики проблем у Вишеграду.

- Ми имамо у нашој чворној станици у Вишеграду један трансформатор који је изгорио и то је дефинитивно потврђено. Ми смо већ донијели одлуку да идемо у набавку новог. Људи тамо испитују и други трансформатор и велико је питање да ли је и он исправан или је и он изгорио. То значи да се може десити да чворна станица у Вишеграду више нема функцију, као и да дођемо у ситуацији да нећемо моћи да продајемо вишак електричне енергије Србије - истакао је он.

Премијер је рекао да постоји проблем и у Бањалуци, која функционише у посљедњих 10 година са двије трафо станице, те додао да је скоро био проблем у Мостару када је изгорио трансформатор.

- Велики је проблем што се због свега овога угрожава испорука електричне енергије у будућности и у цијелој БиХ - нагласио је он.