latinica  ћирилица
08/08/2019 |  17:40 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Ниво БиХ благо реаговао по питању Трговске горе; Вишковић тражи реакцију и према ЕУ (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да ниво БиХ није урадио довољно по питању проблема Трговске горе.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

- Не желим никога персонално прозивати, али разумијем колики је проблем за грађане који живе "преко пута" Трговске горе. Географски посматрано, тамо је угрожено шест или седам општина које гравитирају том подручју, а кад посматрате  да се Трговска гора налази у непосредној близини двије ријеке које протичу кроз Републику Српску, онда можете замислити колики је то проблем за будућност и здравље наших грађана - истакао је Вишковић у интервјуу та РТРС.

Он је нагласио да ако се дозоволи да се ту одложи нуклеарни отпад, онда то представља велики еколошки проблем за цијелу БиХ, а не само за општине у том подручју.

- И због тога сматрам да су институције БиХ требале бити агресивније у одбрани става и захтјева према Хрватској да се не дозволи одлагање отпада на том подручју - каже он.

Додао је да су институције БиХ, које су надлежне, тихо и благо ово питање представиле Хрватској,

- Сматрам да се требало оштрије реаговати, да се требала тражити помоћ и од ЕУ, јер је то еколошко питање - каже он.

Република Српска је у више наврата обавјештавала институције БиХ да се мора реаговати према Хрватској и ЕУ.

- Ми требамо све урадити да Тговска гора не буде изабрана као дестинација за одлагање нуклеарног отпада, јер ако Хрватска донесе одлуку да ипак Трговска гора буде та дестинација, онда ће бити тешко то оспорити. Требамо раније да подгнемо глас - изјавио је премјер Српске.