latinica  ћирилица
08/08/2019 |  18:03 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватска неће дуго бити истински демократска земља

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је да је јасно да Хрватска није и неће да призна кривицу за почињени геноцид над српским народом, као што је то учинила Њемачка за геноцид над Јеврејима, што је један од важних разлога због којих није и неће дуго година постати истински демократска земља.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је оцијенио да је изјава предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића да припадници ХОС-а слободно могу да користе усташки поздрав "За дом спремни" скандалозна, али очекивана.

Он је констатовао да је Пленковић том изјавом још једном потврдио неспорну чињеницу да је прослава протјеривања и убијања Срба у злочиначкој акцији "Олуја" у суштини проусташка манифестација.

Линта је указао да Пленковић никада јавно није рекао да је НДХ починила геноцид над српским народом и никада није изразио кајање и затражио опроштај за свој народ због почињеног геноцида.

- То није учинила ни Католичка црква, нити један хрватски предсједник или предсједник Владе - навео је он.

Линта је нагласио да Пленковић повремено због међународне јавности даје лицемјерне изјаве да тобоже осуђује усташки режим, а онда у пракси ради на рехабилитацији усташтва и геноцидне НДХ.

Он је указао да постоји низ примјера да је коришћење усташког поздрава "За дом спремни" у Хрватској постало сасвим прихватљива и нормална појава и навео да је надлежно министарство дало сагласност члановима ХОС-а да усташки поздрав остане у грбу тог удружења.

- Плоча са натписом "За дом спремни" која је била скоро годину дана у Јасеновцу, није уништена, већ је само премјештена у Новску. Судови су донијели више пресуда да је "За дом спремни" израз легалитета власти у Хрватској, а хрватски Сабор је покровитељ комеморације убијеним усташама у Блајбургу и друго - закључио је Линта.