latinica  ћирилица
08/08/2019 |  19:01 ⇒ 09/08/2019 | 07:57 | Аутор: РТРС

Опозиција жели да сачува фотеље у Сарајеву!

Договор о формирању Савјета министара и данас је најважнија политичка тема. Званичници Српске и данас поручују да је у документу наглашена координација и уважавање ставова свих нивоа власти. Огласио се и предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић. Поручује да договор неће подржати ако Годишњи национални план о НАТО-у не буде усвојен.

Изборни резултат и воља грађана мора да буде спроведена. Логично је да ће побједници који су истински представници сва три народа у БиХ да формирају власт, каже предсједница Српске Жељка Цвијановић. За њу и за народ, јасно је, каже, да су већ другу годину губитници СДС и ПДП, а опет покушавају да нађу партнере за власт на нивоу БиХ, иако их народ није изабрао. У споразуму СНСД-а, СДА и ХДЗ-а нема ништа спорно и обавезујуће, то је сет принципа на којима ће се водити будућа бх. власт, који се не косе са већ познатим и утвђеним ставовима институција, поручује предсједница Републике.

- То значи поново сет различитих мјера реформи, економских, социјалних и финансијских да бисмо обезбједили неко кретање даље зато што смо у току предходне реформске агенде забиљежили одређене помаке,  већи раст нивоа запослености, смањење незапослености, било је неких позитивних ствари - истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Непотребно дуго се чекало на договор. СНСД није никога условљавао нити било шта проблематизовао, рекао је у интервјуу за "Независне" Милорад Додик, предсједник СНСД-а. Увјерен је да ће све бити завршено у договореном року. "Знам да је свима стало да се све што прије оконча и настави европски пут БиХ", нагласио је Додик.

- Кад смо потписивали принципе, договорили смо да ћемо у наредних неколико дана припремити све, од именовања кандидата у парламент, постоји парламентарна већина. У парламенту има простора да се то одуговлачи, али је СНСД-у, ХДЗ-у и СДА стало да се настави европски пут, а за то нам треба да се формира Савјет министара. Рок је 30 дана. Видјећемо, имамо и друге начине. Не буде ли испоштован договор, то значи да БиХ улази у дубоку кризу - поручио је Милорад Додик, предсједник СНДС-а.

Коментаришући оптужбе опозиције да је потписивањем споразума капитулирао, Додик каже да постоји одлука Народне скупштине Републике Српске о Резолуцији о војној неутралности, и да је опозиција у Савјету министара дозволила да прође реализација Годишњег националног плана за НАТО, али и Стратегије спољне политике која укључује НАТО. Каже да није договорено споразумом да БиХ пошаље Годишњи план за НАТО.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић потврдио је за Срну да неће гласати за кандидата за предсједавајућег Савјета министара уколико нема одлуке о упућивању Годишњег националног програма за Акциони план за чланство НАТО-у. БиХ неће послати тај документ, тврди члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић. Шеф Српског клуба у Парламентарној скупштини БиХ Ненад Стевандић рекао је да се у Споразуму не спомиње чланство, већ искључиво сарадња са Алијансом.

- У Члану 3 спомиње се само сарадња, нема ниједне ријечи о чланству. Харангу је покренула опозиција с циљем останка на функцијама - тврди Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Парламентарној скупштини БиХ.  

Интеграциони процеси биће настављени у складу са Уставом и законима искључиво усклађујући ставове и интересе свих нивоа власти у БиХ - поручују званичници Српске.