latinica  ћирилица
08/08/2019 |  21:00 ⇒ 21:18 | Аутор: СРНА

Зворник: Прослављена Света Петка Трнова

У Зворнику је данас прослављена крсна слава града Света Петка Трнова, а тим поводом служена је вечерња литургија у цркви Светог Јована Крститеља, кроз град јер прошла литија, а славски колач преломљен је на платоу испред Народне библиотеке и музејске збирке.
Крсна слава Зворника - Фото: СРНА
Крсна слава ЗворникаФото: СРНА

Вечерњу литургију служио је протојереј ставрофор Видоје Лукић, уз саслужење свештенства, након чега је литија са иконом Свете Петке Трнове прошла кроз град и застала код Споменика за 1080 погинулих бораца Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, гдје је служен помен и положени вијенци.

Славски колач сломили су градоначелник Зворника Зоран Стевановић, свештенство, гости и грађани.

Стевановић је честитао суграђанима крсну славу, уз жељу да грађани Зворника живе боље, да се више и боље заједно ради и гради свој град и развија Република Српска.

- Не смијемо заборавити ни своје далеке претке, као ни борце одбрамбено-отаџбинаког рата који су страдали борећи се за вјековну слободу свог народа - рекао је Стевановић.

Он је додао да се на дан славе, као што раде сви добри домаћини, сабирају и резултати, те праве планови за нарени период.

- Урадили смо тога доста, али чека нас озбиљан период изградње и доградње нашег града, период када ћемо добити нову болницу, завршити реконструкцију моста "Краља Александра Првог Карађорђевића", рехабилитовати још улица и тргова и много тога што нам сада недостаје - рекао је Стевановић.

Истичући да треба ићи напријед сложно са поштовањем, уважавањем и стваралачком енергијом, Стевановић је нагласио да се заједничким радом може учинити много више да ова средина буде мјесто гдје ће се рађати много више дјеце и стварати услови да се опстаје и остаје на овим просторима.

Протојереј ставрофор Лукић је, с благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, руководству и грађанима Зворника честитао крсну славу Свету Петку Трнову-заштитницу града.

- Света Петка Трнова вијековима се славила и прослављала у овом граду као његова заштитница. И данас нас је позвала и призвала са благости Духа Светога да се окупимо и прославимо Свету Петку и Господа који је њу прославио - рекао је Лукић.

Крсну славу градоначелнику и грађанима честитали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те градоначелници и начелници градова и општина Републике Српоске, као и Србије.

Обиљежавању крсне славе Свете Петке Трнове присутвовали су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Драгољуб Рељић, посланици у Представничком дому парламента БиХ и Народне скупштине Републике Српске, градоначелници и начелници сусједних градова и општина, као и многобројни гости и грађани Зворника.

Крсна слава Света Петка Трнова прослављена је у оквиру манифесатције "Зворничко љето", која се завршава вечерас на Градској плажи концертом Халида Бешлића.

Покровитељи ове манифестације, која је почела 2. августа, јесу кабинет предсједника Републике Српске и град Зворник, који је и организатор "Зворничког љета".